Oturma izni için iki yıl yeterli

Güncelleme Tarihi:

Oturma izni için iki yıl yeterli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2012 17:58

Evlilik yoluyla Almanya’ya gelen Türklere eşten bağımsız oturma ve çalışma izni müsaadesi alabilmesi için en az 3 yıl evli kalma şartı geçerli değil. Eski yasaya göre 2 yıl evlilik ya da bir yıl bir işyerinde çalışmış olmak bağımsız oturma müsaadesi almaya yeterli.

Haberin Devamı

ALMANYA’DA sahte evlilikleri önlemek amacıyla eskiden 2 yıl olan evlilik süresini 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren 3 yıla çıkaran yasanın Türkleri bağlamadığı sonuçlandı.

Evlilik yoluyla Almanya’ya gelen, ancak 2.5 yıl evli kaldıktan sonra ayrı yaşayan bir Türk vatandaşının oturma müsaadesini uzatmayan Münih Yabancılar Dairesi, daha sonra bu kararından vazgeçti ve Türk vatandaşının oturma müsaadesini uzatmayı kabul etti.

Münih Yabancılar Dairesi bir Türk'e 3 yıl evli kalmadığı ve bir yıl bir işyerinde çalışmadığı nedeniyle oturma müsaadesi vermedi. Türk vatandaşı Münihli avukatı Temel Nal aracılığıyla itiraz etti.

Sanas avukatlık bürosu avukatı Dr. Temel Nal, 1980 yılında yürürlüğe giren Ortaklık Konseyi Kararının 13. maddesine göre Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının haklarının kötüleştirilemeyeceğini belirterek, oturma müsaadesinin uzatılmasını istedi. Bu talep reddedilince, avukat Dr. Nal, Bavyera İdari Mahkemesi’nde dava açtı.

İtirazını geri çekti
Türk vatandaşından 11 Ağustos 2012 tarihine kadar Almanya’yı terketmesini talep eden Münih Yabancılar Dairesi, davayı kaybedeceğini anlayınca, itirazını geri çekti.

Münih Yabancılar Dairesi, 21.8.2012 tarihli yazısında, konuyla ilgili hukuksal bir inceleme yaptıklarını ve bu inceleme sonucunda Avrupa Ortaklık Konseyi Kararının 13. Maddesine göre, 3 yıl evlilik şartının davacı Türk vatandaşı için geçerli olmadığını belirtti ve oturma müsaadesini uzatmayı kabul etti.

Avukat Dr. Temel Nal,

"1 Ocak 2000 yılında yürürlüğe giren Alman Yabancılar Yasası daha önce 4 yıl olan asgari evlilik süresini 2 yıla düşürdü. Ancak Almanya bu yasayı değiştirip asgari evlilik süresini 3 yıla çıkardı ve bu yasa 1 Temmuz 2011’de yürürlüğe girdi. Almanya bu yasa değişikliğini Türkiye’den evliliklere karşı düşünmüş olabilir. Ancak bu değişiklik Türkler için geçerli değil. Bunu artık Münih Yabancılar Dairesi de kabul etti. Ayrıca bu konuda Avrupa Adalet Divanı 9.12.2010 tarihli kararında Hollanda’da benzeri bir olayda Türklerin yararına karar vermiştir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!