Güncelleme Tarihi:
YİYDER Başkanı Aydın ?zdemir, otellerin yiyecek ve i?ecek maliyetlerinin ge?en yıla oranla ?ok arttığına dikkat ?ekerek, "Ge?en yıl 5 yıldızlı 1000 yataklı bir tesisin mutfak masrafı 1 milyon 600 bin Avro civarındayken, aynı tesisin bu yılki mutfak masrafı 2 milyon Avro civarına yükseldi" dedi.
?zdemir, mutfak masrafının 5 yıldız üzerinde hizmet veren tesislerde 4 milyon Avroya kadar yükselebildiğini, otellerin hizmet kalitesinin artmasıyla maliyetlerinin de arttığını belirtti.
Aydın ?zdemir, tesislerin yiyecek i?ecek maliyetlerinin her ge?en gün arttığına işaret ederek, şunları söyledi:
"Bu yıl otellerin mutfakta kullandığı yağ ge?en yıla göre yüzde 67, kırmızı mercimek yüzde 49, pilavlık bulgur fiyatı yüzde 37 arttı. Yoğurt yüzde 17, peynir yüzde 22, şeker fiyatı da yüzde 11 artış gösterdi. Alkollü i?kilerde fiyatlar artmazken, en fazla fiyat artışı kuru baklagillerde oldu. Otellerde tüketilen şarap, votka, cin ve rakıda fiyatlar artmadı. Alkollü ürünlerde fiyatların ?ok artmadığını görüyoruz. ?zellikle yerli firmalar karlılıklarından fedakarlıklar yaparak merdiven altı alkol üretimlerinin piyasaya girmelerine engel olmaya ?alışıyorlar. Buna rağmen insan sağlığına duyarsız işletmeler merdiven altı üretimlere ilgi gösteriyor. Bu tesislerde yaşanacak bir gıda zehirlenmesi yıllarca kazandıklarını götüreceği gibi, ülke imajına da darbe vuracaklardır."
?zdemir, mutfaklara giren ürünlerin büyük kısmında fiyatlar artarken bazı kalemlerde ise fiyatların düştüğünü, pili?, jambon, sucuk ve sosislerin fiyatlarının ge?en yıla göre yüzde 1 ile yüzde 8 arasında azaldığını kaydetti.