Güncelleme Tarihi:
İsveç Türk Gençlik Federasyonu İkinci Başkanı Demet Çağlayanın yönettiği seminere çok sayıda İsveçli ve Türk ilgi gösterdi. Stockholmdeki Akdeniz Müzesindeki seminere Ortadoğu Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Erhan Karaesmen katılırken, İsveçli gözüyle de Kungliga Tekniska Yüksek Okulundan Prof Dr. Johan Martelius katıldı. Konuşmacılar Rönesans zamanında Osmanlı mimarisinin Batı dünyasının mimarisinde büyük etki yaptığı özellikle en fazla bu etkinin İtalyadaki yapılarda görüldüğünü belirttiler.
Prof. Dr. Karaesmen, Mimar Sinannin bir deha olduğunu kaydederek, 'Mimar Sinanın en büyük özellikleri arasında form ve geometri duygusu çok kuvvetli. Ayrıca malzemeyi de çok iyi biliyor. Bir de güzellik duygusuna sahip bir mimar mühendis. Ayrıca yaptığı her eserini baktığınız bir abartının olmadığını görürsünuz' dedi.
İsveçli Prof. Dr Johan Martelius da Sinanın yaklaşık 400 yılık eserlerinin bugüne kadarki doğal afetler başta olmak üzere hiç bir taşıyıcı sistem arızası göstermeden ayakta kalabilmesinin Mimar Sinanın bir üst ve altyapı çözümlerindeki engin bilgisini gösterdiğini belirtti.