Ortaklık tamam

Güncelleme Tarihi:

Ortaklık tamam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2009 16:54

CDU/CSU ve FDP'nin yeni oluşturacağı koalisyon hükümetinin salı günü göreve başlaması kesinleşti. CDU 7, FDP 5 ve CSU 3 bakanlık aldı. FDP'li Philipp Rösler, ilk kez göçmen kökenli bir politikacı olarak kabinede yer aldı. Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin “ucu açık” sürdürülmesi politikasında değişiklik olmadı.

Haberin Devamı

Fotogaleri: FEDERAL ALMANYA KABİNESİ

ALMANYA'DA Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Partisi'nin (FDP) oluşturacağı yeni koalisyon hükümetinin hedefinin ülkeyi yaşanan ekonomik ve mali krizden güçlenerek çıkarmak olduğu açıklandı.
Yaklaşık 3 hafta süren koalisyon görüşmelerinde “Kalkınma, Eğitim ve Birlikteliği Korumak” adı altında hazırlanan Koalisyon Sözleşmesi'nde, Türkiye ile ilişkilerinin geliştirilmesine yeni hükümetin yakından ilgi duyduğunun altı çizilirken, Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerin “ucu açık” sürdürülmesi yer aldı.



Geleceğe cesurca
CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı ile FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle, dün Berlin'de ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında, yeni Koalisyon sözleşmesi ile açıklamalarda bulunurken, hedefin Almanya'nın geleceğini birlikte şekillendirmek ve ülkeye daha ileriye taşımak olduğunu söylediler. Başbakan Merkel, “Geleceğe Cesurca, Ülkemiz İçin” ilkesi çerçevesinde hareket edeceklerini belirtirken, seçim öncesi verdikleri sözlerin seçimlerden sonra da geçerli olduğunu ve üretim maliyetinin artmasına yol açacak bir politika yapmayacaklarını ifade etti. Angela Merkel, çocuklu ailelerin daha fazla destekleneceğini, vatandaşın vergi yükünün azaltılacağını da dile getirdi.

Ucu açık müzakere
124 sayfadan oluşan Kolisyon Sözleşmesi'nde, AB'nni genişletilmesi ve iyi komşuluk politikası da yer aldı. Sözleşmenin Türkiye ile ilgili bölümünde şöyle denildi: Almanya, Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı olarak derinleştirilmesine ve Türkiye'nin AB'ye yakınlaştırılmasına özel bir ilgi göstermektedir. 3 Ekim 2005 tarihinde üyelik hedefiyle başlayan müzakereler ucu açık bir süreçtir ve otomatikman tam üyeliğe görüme anlamına gelmediği gibi sonucun ne olacağını şimdiden garanti etmek mümkün değildir.

AB'nin hazım gücüne sahip olmaması veya Türkiye'nin tüm üye ülkeler için geçerli olan koşulları tam olarak yerine getirememesi durumunda, Türkiye'nin AB ile olan imtiyazlı ilişkisi Avrupa'nın yapısına mümkün mertebe sıkı bir biçimde bağlı olarak geliştirilmelidir.

Uyum Konseyi
CDU/CSU ve FDP arasında yarın imzalanacak olan Koalisyon Sözleşmesi'nde uyum, eğitimde şans eşitliği, yurt dışında alınan diplomaların eşitliği, Alman vatandaşı göçmen kökenli gençlerin 18-23 yaşları arasında tek vatandaşlıkta karar kılmalarını içeren “opsiyon model”e de geniş yer aldı.

Haberin Devamı


Yeni koalisyon hükümetinin “Federal Uyum Konseyi” oluşturmayı hedeflediği belirtilirken, göçmen kökenli çocuklar ile gençlerin eğitimine ve meslek eğitimine ayrı bir özen göstereceği de belirtildi. Yerli yabancı ayırımı yapmadan 4 yaşındaki tüm çocukların Almanca testinden geçirilmesi ve yeterli derecede Almanca bilmeyenlerin özel olarak düzenlenecek kurslarda desteklenmesi de planlandı.

Haberin Devamı


Uyum Sözleşmesi
Almanya'da yaşayanların yanı sıra ülkeye yeni gelecek göçmenlerle “Uyum Sözleşmesi” yapılması da öngörüldü. Hedefin, göçmenlerin toplumsal uyumlarının yanı sıra işpiyasasına uyumlarını kolaylatışmak olduğu belirtildi. Aile birleşimi yoluyla Almanya'ya gelenlerin önceden kendi ülkelerinde Almanca öğrenmeleri durumunda bazı imtiyazlara sahip olmaları da planlandı. Uyum Kursları çerçevesinde Almanya'daki demokratik sisteminin işleyişiyle ilgili kurs saatinin 45'ten 60'a yükseltilmesi de öngörüldü.



Opsiyon model
Koalisyon Sözleşmesi'nde, 1999 yılından beri Almanya'da dünyaya gelen göçmen kökenli çocukların doğuştan Alman vatandaşlığın kazandığı ve 1990-2000 yılları arasında Almanya'da doğan yaklaşık 50 bin çocuğun başvuru yoluyla Alman vatandaşı olduğuna dikkat çekilirken, “Bunlardan 3 bin 300'ü 2008 yılında 18 yaşına geldi ve 'opsiyon model' (18-23 yaşları arasında tek vatandaşlıkta karar kılmak) kapsamına girdi. Bu alanda edinilecek tecrübeler ışığında bu gözden geçirilmeli ve gerekirse değişiklik önerileriyle ilgili çalışmalar yapılmalıdır” denildi.

Haberin Devamı


İşte kabine
Başbakan Angela Merkel liderliğindeki kabinede CDU'lu 7, FDP'li 5 ve CSU'lu 3 bakanın görev alacağı açıklandı. Almanya Federal Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk kez göçmen kökenli liberal politikacı Philipp Rösler de federal düzeyde bakan olarak tarihe geçmeyi garantiledi.



İşte yeni bakanlar kurulu:
Wolfgang Schaeuble, Federal Maliye Bakanı (CDU), Thomas de Maiziere, Federal İçişleri Bakanı(CDU), Ursula von der Leyen, Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı (CDU), Franz-Josef Jung, Federal Çalışma Bakanı (CDU), Norbert Röttgen, Federal Çevre Bakanı (CDU), Anette Schavan, Federal Bilim ve Araştırma Bakanı (CDU), Ronald Pofalla, Başbakanlık Dairesi Başkanı (CDU),

Haberin Devamı


Karl-Theodor zu Guttenberg, Federal Savunma Bakanı (CSU), Ilse Aigner, Federal Beslenme, Tarım ve Tüketicileri Koruma bakanı (CSU), Peter Ramsauer, Federal Ulaştırma Bakanı (CSU)



Guido Westerwelle, Federal Dışişleri Bakanı (FDP), Philipp Rösler, Federal Sağlık Bakanı (FDP), Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, Federal Adalet Bakanı (FDP), Rainer Brüderle, Federal Ekonomi Bakanı (FDP), Dirk Niebel, Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı (FDP)



Koalisyon Sözleşmesi'nden bazı ana başlıklar:



- Vergi sistemi kolaylaştırılacak. Çalışanın cebine daha fazla para girecek.
- İşletme vergisi reformu.
- Miras vergisi reformu.



- Çocuklu ailere daha fazla destek. Çocuk parası birinci ve ikinci çocuklar için 2010 yılı itibariyle 164 Euro'dan 184 Euro'ya yükseltilecek. Çocuk başına vergiden muaf gelir ve kazanç dilimi 7 bin 8 Euro'ya yükseltilecek.

Haberin Devamı


- Hartz IV ödemelerinde yaş başına 250 Euro yerine 750 Euro birikim gözönünde bulundurulmayacak. Özel konutlar ve evler de ödemelerde dikkate alınmayacak.



- 2013 yılı itibariyle çocuklarına evde bakanlar için çocuk başına 150 Euro ek ödeme yapılacak.
- Yenilenebilir enerjiye ağırlık verilecek.
- Müttefiklerle görüşülerek Almanya'da konuşlandırılan nükleer silahlar kaldırılacak.
- Askerlik süresi 9 aydan 6 aya indirilecek.
- 2015 yılına kadar Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 10'unun eğitime harcanması hedefine ulaşılacak.
- Çiftçilere devlet desteği artırılacak.
- Sağlık sigortasında köklü bir reforma gidilecek. Oluşturulacak bir komisyonun önerisi doğrultusunda yeni bir sistem yaratılacak.



Philipp Rösler



Federal Sağlık Bakanı Philipp Rösler, 24 şubat 1973'te Vietnam'ın Khanh Hoa kentinde doğdu. Henüz 9 aylıkken iki kız çocuğu sahibi bir Alman aile tarafından evlatlık alındı. 1992 yılında liseyi ve 1998 yılında da Hannover'de tıp fakültesini bitirdi. 1992 yılında FDP'ye üye oldu. 2000-2004 yılları arasında FDP Aşağı Saksonya Eyalet Teşkilatı Genel Sekreteri olarak görev yaptı. 2006 yılında ad Eyalet Teşkilatı Başkanlığını üstlendi. 2007 yılından beri FDP Merkez karar Yürütme Kurulu üyesi olan Philipp Rösler, bu yıl şubat ayında CDU ile FDP'nin kurduğu koalisyon hükümetinde, Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Eyalet Ekonomi Bakanı olarak görev aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!