Güncelleme Tarihi:
SPD’li Şansölye Olaf Scholz başkanlığında yapılan ve iki gün süren toplantılarda 8 Aralık 2021’den beri iktidarda olan hükümetin yaptıkları ve ileriye dönük hedefler detaylı bir biçimde ele alındı.
Tüm kabine üyelerin katıldığı ‘değerlendirme toplantısı’nda, farklı alanlardan uzmanların görüşleri ve önerileri de dinlendi.
İki gün süren görüşmelerin ardından Şansölye Scholz, Başbakan Yardımcısı olan Yeşiller’li Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ile FDP lideri ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, kendilerini sabırsızlıkla bekleyen medya mensuplarına görüşmelerle ilgili açıklamalarda bulundular.
Başbakan Scholz da Habeck de Lindner de mutluydu.
Üçü de olumlu ve uyumlu bir tablo sergiledi.
Başbakan Scholz, “Çok uyumlu görüşmelerdi” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşa rağmen hükümetin kararlı tutumu ve ‘akıllı politikası’ sayesinde Almanya’nın bu kriz döneminde yara almadığını söyledi.
Almanya’yı daha ileri taşımak için hızlı bir biçimde işlerine devam edeceklerini de vurguladı.
PEK İNANDIRICI GELMEDİ
Kendilerine konuşma sırası geldiğinde, Bakan Habeck de Lindner de görüşmelerin ‘uyumlu’ ve ‘olumlu’ geçtiğini özellikle vurguladılar.
Tabii her ikisinin de bu yöndeki açıklamaları medya mensuplarına pek de inandırıcı gelmedi.
Çünkü koalisyon sözleşmesinin imzalandığı 7 Aralık 2021 tarihinden beri özellikle Yeşiller ile FDP arasında bazı konularda ciddi görüş ayrılığı ve sancılar yaşanmakta olduğu bilinmektedir.
Yeşiller’in Almanya’da faaliyette olan son 3 nükleer santralın, ülkede yaşanan enerji krizine rağmen 31 Aralık 2022’den itibaren kapatılmasında ısrar etmesi yüzünden FDP ile yaşanan sıkıntı nerdeyse ‘hükümet krizine’ dönüşecekti.
Başbakan Scholz devreye girdi ve “Üretim süresi 15 Nisan 2023’e kadar uzatılmıştır” diyerek noktayı koydu.
Tabii Şansölye Scholz’un Almanya’nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder’in sergilediği ‘Schrödervari’ tutumu Yeşiller’in de FDP’nin de işine gelmedi.
Ama böyle zor bir dönemde ‘oyun bozanlık’ etmemek için sessiz kalıp, sineye çekmeyi yeğlemek zorunda kaldılar.
Her ne kadar Scholz da Habeck de Lindner de ‘uyum’ vurgusu yapsalar da ortakları önümüzdeki dönemlerde ciddi sıkıntılar beklemekte.
Hükümetin küçük kanadı FDP, geçen yıl mart ayında Saarland’da yapılan eyalet seçimlerinde yüzde 4.8 oy alarak yüzde 5 barajını aşamadı.
Ekim ayında Aşağı Saksonya’da yapılan seçimlerde de yüzde 4.7’yle yüzde 5 barajına takıldı.
12 Şubat 2023 tarihinde yapılan Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinde de yüzde 4.6’da kaldı.
FPD ayakta ve hayatta kalabilmek için kendini kanıtlamak zorundadır.
Bunun için de özellikle Yeşiller’in iklim korumasına dönük taleplerine, otoyollarda hız sınırlandırılmasında ısrarlarına ‘boyun eğmeleri’ halinde, seçmenlerin kendilerini affetmeyeceğini Christian Lindner de diğer FDP’li politikacılar da bal gibi bilmektedir.
DAHA FAZLA PARAYA İHTİYAÇ VAR
Alman Ordusu’nun Almanya’yı savunabilmesi için daha çok paraya ihtiyaç vardır.
Başbakan Scholz, geçen yıl Alman ordusunun donanımı için 100 milyar Euro hacimli ‘varlık fonu’ ayırdıklarını ilan ettiği halde bunun kafi olmadığı son dönemlerde açık bir biçimde ortaya çıktı.
Federal Savunma yeni Bakanı Boris Pistorius, “Ordunun donanımı için daha fazla paraya ihtiyaç var” demektedir.
Paradan sorumlu FDP’li Federal Maliye Bakanı Lindner ise dengeli bütçede ısrar etmekte ve taze borçlara “Hayır” demektedir.
Yani bir yerde Başbakan Scholz da “İki cami arasında olmasa da iki kilise arasında kalmış binamaz” konumundadır.
*
Evet...
İki partiyle bile koalisyon kolay değildir.
Ama üç farklı partiyle hiç de kolay değildir.
O nedenle şu anda Berlin’de ortakların sergilediği uyum atmosferi tamamen ‘çakma uyum’dur.