Güncelleme Tarihi:
1997-2010 arasındaki 13 yıllık dönemde orta sınıfın toplam nüfusa oranı yüzde 65’ten 58.5’a geriledi.
Yaklaşık 53 milyon olan orta sınıfın nüfusu 5.5 milyon azalarak, 47.5 milyona düştü. Uzmanlar ülkenin omurgasını oluşturan orta direğin azalmasını alarm verici olduğu uyarısında bulunarak, bunun ‘sosyal bölünme’ye yol açacağını söyledi.
ÜLKENİN BELKEMİĞİ
Hane başına reel gelirin ve servetin dikkate alınarak yapıldığı araştırmaya göre, orta sınıf sürekli kan kaybediyor. Almanya’da ortalama gelirin yüzde 70 ile yüzde 150’si arasında gelire sahip olanlar orta direk olarak sınıflandırılıyor.
2010 yılının baz alındığı sınıflandırmada, yıllık 19 bin 200 Euro üzerinden, ayda bin 130 ile 2 bin 420 Euro arasında aylık geliri olanlar orta direk sayılıyor.
Örneğin 18 yaşından küçük iki çocuklu bir ailenin orta direk sayılması için 2 bin 370 ile 5 bin 80 Euro arasında bir aylık gelire sahip olması gerekiyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından geçen yıl yaptırılan araştırmada da Almanya’da gelir dağılımı arasında uçurumun arttığına işaret edilerek,
“Artan eşitsizlik ekonomik gücü zayıflatır, sosyal dayanışmayı tehlikeye sokar ve politik istikrarsızlığa yol açar” yorumu yapılmıştı.
NİYE AZALIYOR?
Uzmanların yaptığı incelemeye göre orta direğin giderek çökmesine yol açan sebeplerin başında şunlar geliyor.
a) Kalabalık aileler yerine tek başına yaşayanların sayısı artıyor.
b) Tek başına çocuk yetiştiren anne veya babaların sayısı yükseliyor.
c) Ülkeye kalifiye olmayan işgücü geliyor.
d) Sosyal yardımlar adil dağıtılmıyor.
430 bin milyoner var
ALMANYA’da yıllık geliri net bir milyon Euro’nun üzerinde 430 bin civarında kişi ve aile bulunuyor. En fazla milyoner Hamburg Eyaleti’nde yaşıyor.
Hamburg’u Bavyera, Bremen, Baden Württemberg, Kuzey Ren Vestfalya takip ediyor. En az milyonerin bulunduğu eyalet ise Saksyonya- Anhalt. En yüksek satın alma gücüne sahip olan yer Bavyera’daki Starnberg kenti.
Bavyera’nın en zenginleri Starnberg gölü kıyısındaki villalarda yaşıyor. Satın alma gücü sıralamasında Starnberg’i Frankfurt’un kuzeyindeki Hochtaunus Bölgesi takip ediyor. Bu bölgedeki villalarda da Frankfurt’taki finans çevrelerinin önde gelenleri yaşıyor.
Daha sonra sırasıyla Münih, Main-Taunus, Ebersberg, Fürstenfeldbruck, Erlangen geliyor.
Yüzde 10 yüzde 53’e sahip
ALMANYA’da fakirlikle ilgili olarak hükümetin dört yılda bir hazırlattığı rapora göre de orta sınıfın fakirleştiği ve dolayısıyla fakirlerin arttığı gözleniyor.
En son 2011 yılında hazırlanan ‘Fakirlik ve Zenginlik Raporu’, Almanya’daki zenginlerin yüzde 10’unun tüm ülke varlığının yüzde 53’üne sahip olduğunu gösteriyor. Bu oran, 1998 yılındaki raporda yüzde 45 olarak belirlenmişti.
Rapora göre Almanya’daki hanelerin yarıdan fazlası, ülke varlığından sadece yüzde bir oranında pay alıyor. Bu durumun ülkedeki sosyal adalet duygusunu zedeleyebileceği gerekçesiyle rapordan bazı bölümleri yayınlanmadı.
Türkler ne halde
ALMANYA’daki Türklerin ekonomik durumlarıyla ilgili yapılan araştırmalar Türklerin büyük bölümünün fakirlik içinde yaşadığını gösteriyor. Alman bankalarının yaptığı araştırmaya göre, Almanya’da 700 bin civarında Türk hane yaşıyor.
Bir Türk hanesinin aylık ortalama geliri 2 bin Euro civarında. Fakirlik ve orta direk sınıflandırması dikkate alındığı zaman Türklerin yaklaşık yarısı fakir sınırı altında yaşıyor. Geri kalanı ise orta direğin alt sıralarında yer alıyor.