BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2023 10:36
Ağırlıklı olarak göçmen kökenli çocuklara ek dersler verip onları yüksek öğrenim yapmaya yönlendiren ‘Chancenwerk’ (Şanslar Yapıtı) derneğinin kurucuları Vural kardeşler, Helga ve Edzard Reuter Vakfı tarafından ödüllendirildi.
ALMANYA’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Castrop-Rauxel kentinde ‘Chancenwerk’ (Şanslar Yapıtı) isimli bir dernek kurarak eğitim gören çocuklara destek veren ve onları yüksek öğrenim yapmaya yönlendiren Şerife Vural-Banik ile Murat Vural kardeşler ödül aldı. Nazi döneminde ailesiyle birlikte Türkiye’ye kaçarak 1935-1946 yılları arasında Ankara’da yaşayan, çocukluğunun ve gençliğinin bir bölümünü Türkiye’de geçiren Edzard Reuter ile eşi Helga Reuter’in kurduğu Helga ve Edzard Reuter Vakfı, çocuk ve gençlerin geleceklerine dönük desteklerinden dolayı Vural kardeşleri ödüllendirdi. Başkent Berlin’de düzenlenen törene, Türkiye kökenli Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ile Federal Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir de katıldı.
BİNLERCE ÖĞRENCİYE DESTEK
Almanya’nın Herne kentinde dünyaya gelen ve daha çok göçmen kökenlilerin bulunduğu bir semtte büyüdükleri için Almanca bilmeden okula başladıklarını söyleyen Vural kardeşler, çok zorluk çektiklerini söylediler. Okulda kendilerine ‘misafir işçi çocuğu’ gözüyle bakıldığını ve dışlandıklarını anlattılar. Çocukluğundan beri kafasına yüksek öğrenim yapıp mühendis olmayı koyduğunu söyleyen Murat Vural, okulda ayrımcılığa uğradığını ve hatta öğretmeninin kendisine “Sen okuyamazsın, başaramazsın. Benim sana 5 üzerinden vereceğim en iyi not 4.8 (en düşük not) olur” dediğini anlattı. Ama yılmadan liseyi birinci bitirdiğini ve daha sonra yüksek öğrenim görerek elektronik mühendisi olduğunu da. Ağabeyi Murat’ın kendisine çok destek verdiğini ve cesaretlendirdiğini söyleyen Şerife Vural-Banik de yılmadan çalışıp hem liseyi bitirdiğini hem de sosyoloji öğrenimini tamamladığını söyledi.
‘ABİ, BİR ŞEYLER YAPMAMIZ LAZIM’Okullarda göçmen kökenli çocukların çok zorluk çektiğine tanık olduğunu ve bir gün ağabeyi Murat’a, “Okula giden çocukların desteklenmesi için bir şeyler yapmamız lazım” dediğini belirten Şerife Vural-Banik, şu andaki ‘Şanslar Yapıtı’ projesinin doğduğunu söyledi. Şerife Vural-Banik, ağabeyinin yalnız göçmen kökenlilerin değil, çevredeki dar gelirli Alman ailelerin çocuklarının derslerine yardım yoluyla 2004 yılında başlattıkları projenin zamanla büyüdüğünü ve günümüzde Almanya’nın 10 eyaletinde 38 kentte 89 okulda haftada 3 bin 648 öğrenciye yardım ettiklerini anlattı. ‘Öğrenme şelalesi’ olarak da nitelenen proje çerçevesinde ağırlıklı olarak orta öğrenim gören göçmen kökenli çocukların derslerine daha yüksek sınıftakilerin yardımcı olduğu, onların da zamanla kendilerinden küçüklere yardım ettiği ve bu sayede ulaşılan çocuk sayısının her geçen gün arttığı belirtildi. Çocuk ve gençlerin derslerine yardımcı olmayı ve onları yüksek öğrenim yapmaya yönlendirmeye dönük bu projenin yüzde 13 veli aidatları, yüzde 14 devlet yardımı ve yüzde 73 de vakıflar, iş insanları, kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan parasal yardımlarla finanse edildiği açıklandı. Proje çerçevesinde şimdiye kadar on binlerce çocuğa destek verildiğinin altı çizildi.
ÖRNEK DAVRANIŞ1987-1995 yıllarında Almanya’nın otomotiv sanayi devi Daimler Benz’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Helga ve Edzard Reuter Vakfı’nın kurucusu Edzard Reuter, Vural kardeşlerin örnek bir davranış sergilediklerinin altını çizdi. Sahnede Bakan Cem Özdemir’le beraber göçle ilgili gelişmeleri değerlendiren Reuter, “Siz uyumun en iyi örneğisiniz. Siz eski bir Suebyalısınız (Schwabe). Nereden geldiğinizi biliyorsunuz ama birlikte yaşam için neler yapılması gerektiğini de” dedi. 20 bin Euro’luk ödülün övgü konuşmasını yapan Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Başkanı Prof. Hacı Halil Uslucan da Şerife Vural-Banik ve Murat Vural kardeşlerin bu örnek projeleri sayesinde on binlerce çocuğun geleceklerinin şekillendiğinin altını çizdi.