Organ bağışı tartışması

Güncelleme Tarihi:

Organ bağışı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 12:59

Almanya'da insanların organ bağışı üzerine detaylıca bilgilendirilmesi ve bu konudaki fikrinin kimlik kartı, pasaport ya da ehliyetlere işlenmesi talebi sert tartışmalara yol açtı. Tartışmalarda bir insanın ne zaman ölü sayıldığı, beyin ölümünün insan ölümüyle aynı anda gerçekleşip gerçekleşmediği tartışmaları başladı.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Grup Başkanı Volker Kauder'in organ bağışıyla ilgili talebi yoğun tartışmalara yol açtı. Volker Kauder, herkesin organ bağışının önemi üzerine bilgilendirilmesini, bunun sonucunda fikri alınarak, hüviyetine yazılmasını talep etti. Federal Sağlık Bakanı Philipp Rössler (FDP) bu öneriyi desteklerken, beyin ölümünün ne zaman gerçekleştiği üzerine tartışma başladı.

Federal Sağlık Bakanı Rösler, tüm vatandaşlara hayatında bir kez organ bağışıyla ilgili fikrinin sorulması önerisini doğru bulduğunu söyledi. Yeşillerli politikacı Elisabeth Scharfenberg ise Birlik Partileri Grup Başkanı Volker Kauder'in vatandaşların organ bağışı üzerine bilgilendirilmesini doğru bulduklarını, ancak insanları ahlak baskısı altına almanın ve daha da ileri giderek, bu konudaki tavrını hüviyetine kaydetmenin kişi haklarına bir müdahale olacağını söyledi. Yeşillerli politikacı Scharfenberg, Hıristiyan Birlik Grup Başkanı Kauder'in bu vicdani konuda herhangi bir rakip tasarı olmadan yasa değişikliği talebinin de ya çok saflıktan ya da tuhaf bir demokrasi anlayışından kaynaklandığını belirtti.

BEYİN ÖLÜMÜ SORUSU

Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Milletvekili Johannes Singhammer ise beyin ölümü üzerine yeni ve ciddi bir tartışma başlatılmasını talep etti. Singhammer "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" Gazetesi'ne verdiği demeçte "Bir insan ne zaman öldü sayılır, bu konuyu çok açık ve tabusuz ele alıp tartışmalıyız" dedi. Singhammer, Amerika'da biyo etik komisyonunun daha 2008 yılında yeni bilimsel incelemelere dayanarak, beyin ölümünün artık insanın ölümü olarak tarif edilemeyeceği sonucuna vardığına dikkat çekti. Siyasetin işi kolaya almaması gerektiğini belirten Singhammer, bir insanın gerçekten ne zaman ölü sayıldığı sorusunun, birçok insanın organ bağışına olumsuz bakmasının ana nedeni olduğunu kaydetti.

Federal Sağlık Bakanı Rösler organ bağışını artırmak için çaba sarfetmenin etik açıdan da tamamen gerekli olduğunu vurguladı. İnsanları baskı altına almadan organ bağışına duyarlı hale getirmenin çeşitli yolları bulunduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Rösler, kimlik kartına ya da ehliyete bu konuda not düşmenin bu yollardan biri olduğunu kaydetti. Bakan Rösler, elektronik sağlık kartına da, sadece doktorların görebileceği şekilde böyle bir notun yazılabileceğini belirtti.

İÇİŞLERİ KARIŞTI

Federal İçişleri Bakanlığı ise pasaport, kimlik kartı ya da ehliyete organ bağışıyla ilgili not düşülmesi önerisine karşı çıktı. Bakanlık bu belgelere not düşmek için kişinin organ bağışıyla ilgili resmi dairede düşüncesinin alınmasının ahlak baskısına dönüşebileceği ve bunun aksi bir sonuç doğurabileceği kaygısını taşıdığı belirtildi. Aşağı Saksonya Eyalet İçişleri Bakanı Uwe Schünemann da (CDU) benzeri bir öneri de bulunmuş ve Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere bunu reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!