Orban, AB’yi eleştirdi Merkel’i övdü

Güncelleme Tarihi:

Orban, AB’yi eleştirdi Merkel’i övdü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2024 11:25

Welt gazetesine konuşan Macaristan Başbakanı Victor Orban, Angela Merkel döneminde Rusya’nın işgalinin söz konusu olamayacağını söyledi. Orban, Avrupa Birliği’ni (AB) ABD’nin ‘savaş politikası’nı kopyalamakla suçladı ve buna bir son vermesi gerektiğini belirtti. AB’de eksik olan şeyin kendi stratejik yaklaşımı olduğunu söyleyen Orban, “Avrupalılar ABD’nin liderliğinde bağımsız ve egemen bir dış politika izlemelidir” dedi.

Haberin Devamı

UKRAYNA ve Rusya ziyareti öncesinde Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşen Macaristan Başbakanı Victor Orban, fikir birliği sağlayamadıklarını kaydetti. Buna karşılık Orban, Scholz’un selefi eski Başbakan Angela Merkel (CDU) için övgü dolu sözler sarf etti. İki hükümet başkanı olarak birçok alanda anlaşmazlığa düşmüş olsalar da Merkel’in ‘sadece Almanya için değil, tüm Doğu Orta Avrupa ve Rusya için de net bir anlayışı’ olduğunu vurguladı. Merkel döneminde Rusya’nın işgalinin söz konusu olamayacağını belirten Orban, Merkel’in ‘Avrupa için kötü olan çatışmaları izole etme’ yeteneğine sahip olduğunu ifade etti. Orban, bir çatışmanın bir savaş olduğu hatasına düşüldüğünü ve çatışmayı izole etmek yerine savaşın tırmandırıldığını kaydetti.

‘TRUMP FARKLI BİR YAKLAŞIMA SAHİP’
Ukrayna’daki çatışmaların daha da tırmanacağı uyarısında bulunan Orban, Budapeşte’de Bild ve diğer Axel Springer medya kuruluşlarına verdiği mülakatta ise “İnanın bana, önümüzdeki iki ya da üç ay düşündüğümüzden çok daha acımasız geçecek” dedi. Orban, Donald Trump’ın yeniden başkanlığa seçilmesinin çatışma için yeni bir fırsat olabileceğini kaydederken, “Trump, normal Avrupalı, daha entelektüel yönelimli siyasi karar vericilere kıyasla doğrudan iletişime ve müzakerelere daha fazla inanıyor. Kendisi bir iş insanı ve bu nedenle‚ farklı bir yaklaşıma sahip” dedi.

Orban, AB’yi eleştirdi Merkel’i övdü

Haberin Devamı

PUTİN İLE GÖRÜŞMESİNE AB’DEN TEPKİ
Orban geçen hafta Kiev ve Moskova’ya gitmişti. Macaristan’ın AB Konseyi dönem başkanlığını devralmasından sadece birkaç gün sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşme AB’de sert eleştirilerle karşılandı. Kendi ifadesiyle ‘barış misyonunda’ olan Orban, pazartesi günü de Çin’e gitti. Alman hükümeti Orban’ı AB adına bir müzakereci olarak görmüyor. Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, “Şu anda gördüğümüz seyahat, onun Macaristan Başbakanı olarak yaptıklarıdır” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!