Opsiyon modeli eşitliğe aykırı

Güncelleme Tarihi:

Opsiyon modeli eşitliğe aykırı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2010 11:10

Alman Barolar Birliği (DAV), Almanya Kültürlerarası Konsey ve “Pro Mülteci” kuruluşları göçmen kökenli gençleri 28 ile 23 yaş arasında tek vatandaşlıkta karar kılmaya zorlayan opsiyon modeli uygulamasınin, eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı gerekçesiyle son verilmesini istediler.

Haberin Devamı

ALMANYA'da 1 Ocak 2000 tarihinden sonra dünyaya gelen ve doğuştan Alman vatandaşı olanlar ile 1990 yılından sonra doğup da evebeynlerinin başvurusuyla Alman vatandaşlığını da kazanan göçmen kökenlilerin 18-23 yaşları arasında tek vatandaşlıkta karar kılmalarını öngören “opsiyon modeli"nin kaldırılması talep edildi.
Alman Barolar Birliği (DAV), Almanya Kültürlerarası Konsey ve “Pro Mülteci” kuruluşları dün Berlin'de ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında, “opsiyon modeli”nin hem Alman Anayasası'ndaki eşitlik ilkesine hem de uluslararası düzenlemelere aykırı olduğunu dile getirirken hükümete bu uygulamaya son verilmesi çağrısında bulundular.

Devletle sorunları yok
DAV Yabancılar ve Mülteci Komisyonu uzmanı avukat Victor Pfaff, Almanya'da çifte vatandaş statüsünde 4.5 milyondan fazla insan yaşadığına dikkat çekerken, bu insanların Alman devletiyle hiçbir sorunu bulunmadığını söyledi. Victor Pfaff, Alman vatandaşlığına geçenlerin yüzde 53'ünün kendi ülkelerinin vatandaşlıklarını da koruduklarını hatırlatırken, özellikle Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CDU/CSU) politikacıların “çifte vatandaşlık istisna kalmalı” söylemlerinin gerçekle bağdaşmadığını da dile getirdi.

2. sınıf vatandaş
Almanya Kültürlerarası Konseyi Genel Sekreteri Torsten Jaeger, “opsiyon modeli”nin uyumu engelleyici bir unsur olduğunu belirtirken, böyle bir uygulamanın Almanya'da “Birinci ve ikinci sınıf Alman vatandaşı” yarattığına da dikkat çekti. Aralarında Türk kökenlilerin de bulunduğu bazı göçmen kökenli gençlere böyle bir durumda “bu ülkeye sadakat göstermedikleri” şüphesiyle bakıldığını söyleyen Jaeger, “Bu yaklaşım hem yersiz hem de saçmadır” dedi.
“Pro Mülteci” kuruluşu yöneticilerinden Marei Pelzer de, Avrupa Birliği (AB) üyesi hiçbir ülkede “opsiyon modeli” uygulamasının bulunmadığına dikkat çekerken, Almanya'nın bu demokrasi ayıbıyla yaşayamayacağını da dile getirdi.

Büyük sorun
Alman hukuk uzmanları, “opsiyon modeli” yüzünden Almanya'da özellikle 2018 yılı itibariyle büyük sorunlar yaşanacağına da dikkat çektiler. 2000-2008 yılları arasında her yıl 30 bin ila 40 bin arasında Almanya'da dünyaya gelen göçmen kökenli çocuğun doğuştan Alman vatandaşlığı da kazandığını belirten uzmanlar, tek vatandaşlıkta karar kılmaları gerektiğini bile bilmedikleri için bunların önemli bir bölümünün Alman vatandaşlığını kaybedebileceği uyarısında bulundular. Uzmanlar, "Hükümet bu uygulamaya zaman kaybetmeden son vermeli. Böyle bir karar hem Almanya'nın hem de bu genç insanların çıkarınadır” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!