Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Grup Başkanı Dr. Andreas Dressel, kentin Bergedorf ilçesindeki Kocatepe Camii'ni gezip, bilgi aldı.
Beraberinde eyalet milletvekilleri Ali Rıza Şimşek, Gert Kekstadt ve Bergedorf İlçe Belediye Meclisi SPD üyeleri Simone Gündüz, Gerhard Lein ve Michael Schütze ile birlikte ilçenin merkezindeki camiye giden Dressel'i cami derneği yönetim kurulu üyesi Ali Osman Yiğit karşılayıp, kendilerine camiyi gezdirdi.
Ali Osman Yiğit, caminin en başta insanların dini vecibeleri yerine getirdiklerini bir yer olduğunu ama aynı zamanda kantini, kütüphanesi ve gençlik odasıyla her semt sakinin faydalanabileceğini imkanlara sahip olduğu söyledi. Camide Hamburg ve çevresi Türk Toplumu (TGH) desteğiyle uyum kursu da vermeye başlayacaklarını söyleyen uyum Yiğit, semtteki dinlerarası diyalog grubunda da yer aldıklarını kaydetti.
Dressel, Hamburg'un Almanya'da ilk eyalet olarak Müslüman, Alevi ve başka inançların temsilcileriyle devlet anlaşması imzalayacağını belirterek, “Bu tip anlaşmalar kiliselerle uzundan beri var. Anlaşmanın anlamı dinin eyaletimiz tarafından resmen tanınması anlamını taşıyor ve din cemaatlerine büyük kolaylıklar getiriyor. Kendi eğitimlerini verme, din adamlarını yetiştirme, yuvalar, okullar açma hakkı veriyor. Anlaşmanın sonbaharda imzalanmasını bekliyoruz” dedi.
Göçmen grup temsilcileriyle görüştü
Dressel, camii ziyaretinden sonra milletvekilleri Ali Şimşek ve Gert Kekstadt'ın bürolarında Bergedorf'taki çeşitli göçmen sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüştü. Bergedorf İlçe Belediye Başkanı Arne Dornquast ve İlçe Uyum Danışmanı Jorge Birkner'in katıldığı toplantıda uyum konuları ele alındı. Ali Şimşek uyum konusunda Almanya'da kısmen yanlış bir anlayışın hakim olduğunu belirterek,
“Toplumun büyük kesminde uyumun sadece göçmenlerin bir sorunu ve ancak onların çaba göstermesi bir konuymuş gibi algılanıyor. Oysa başarılı uyum için yerli toplumun katkısı çok önemli. Toplumun göçmenleri kabul etmesi, 'onlara 'buraya aitsiniz' mesajı vermesi uyumu önemli ölçüde kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.
Jorge Birkner ise siyasetçilerin çok bahsettiği “hoş geldiniz” kültürünün Almanya'da çok az geliştiğini belirterek, “Göçmenlere bir yandan 'uyum sağlarsanız, toplumun bir parçası olursunuz' derken, diğer yandan da 'İslam Almanya'ya ait değildir' derseniz inandırıcı olamazsınız. Uyum derken, asimilasyon kastetmediğimizi yalnız sözlerle değil, icraatlarımızla da insanlara göstermemiz lazım” dedi.
“Oy hakkı, çifte vatandaşlık, vize”
Bergedorf Alevi Kültür Merkezi'nden Alper Doğan ise Dressel'den özellikle tüm göçmenleri ilgilendiren ve onlarca yıldır dile getirilmesine rağmen çözüm bulunamayan “Oy hakkı,, çifte vatandaşlık ve vize işkencesi” konusunda gayret göstermesini talep etti.
Dressel, bu üç konunun Türk kökenlilerden en sık duyduğu şikayetlerin başında geldiğini ifade ederek, “Oy hakkı konusunda 1989'da Hamburg bir girişimde bulundu ama CDU Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Tekrar denemek için üçteikilik çoğunluk gerekli. Çifte vatandaşlık ve vize konusunda tamamen size katılıyorum. Özellikle gençleri iki vatandaşlık arasında karar vermeyle zorlayan opsiyon modeli derhal iptal edilmeli. Bunun için çeşitli önergelerimiz oldu. 2013'de SPD iktidara geldiğinde kesinlikle bu konular üzerinde çalışacağız” dedi.