Güncelleme Tarihi:
Almanya’da 2000 yılında yürürlüğe giren ‘opsiyon modeli’, 23 yaşına gelen çifte pasaport sahiplerini bir vatandaşlıkta karar vermeye zorunlu kılıyor. Uygulamaya göre 1990’dan sonra doğan yabancı kökenli gençler, köken vatandaşlıkları ile Alman vatandaşlıkları arasında seçim yapmak zorunda. Ancak bu durumda olan Türk kökenliler, yetkili makamlara zamanında başvurmadıkları için otomatik olarak Alman vatandaşlıklarını kaybetmenin şokunu yaşıyor. Son olarak Hessen Eyaleti’nden çifte vatandaş 23 yaşındaki genç kız, Alman vatandaşı kalabilmek için Türk vatandaşlığından çıkış başvurusunda bulundu. Ancak çıkış belgesini Δ yaşadığı bölgedeki makamlara zamanında vermediği için geçen ay Alman vatandaşlığını kaybetti. Benzer olayların Almanya’nın diğer bölgelerinde de yaşandığı ve önümüzdeki dönem sayılarının daha da artacağı belirtiliyor.
TAM SAYI BİLİNMİYOR
Ülke genelinde karar vermek zorunda olan yüzbinlerce çifte vatandaş olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer tam sayıyı bilmiyor çünkü vatandaşlıklar doğumla birlikte otomatikman kazanılıyor. Makamlar bunu öğrenmek için gençlere yazı gönderip bilgi istiyor ve aynı zamanda da “Geç kalmayın” uyarısı yapıyor. Yetkililer, bürokratik gecikmeden dolayı meydana gelebilecek mağduriyetleri önlemek için gençlerin belediyelere zamanında başvurmasını öneriyor. Uyarıların başında, Türk vatandaşlığından çıkış onayının Almanya’ya ulaşmasının 6 ay kadar sürebileceği yer alıyor. Yani 23 yaşına yaklaşanlar bu süreyi dikkate alarak, erken hareket etmeli. İhmalkar davrandığı için Alman vatandaşlığını kaybedenler, bunu tekrar elde edebilmek için sıfırdan başvuruda bulunmak zorunda.
BÜROKRATİK SAÇMALIK
Çifte vatandaşlık konusunda çalışmalar yapan hukuk uzmanı Prof. Dr. Uwe Berlit, opsiyon modeli eleştirenlerin başında geliyor. Uygulamanın uyum politikası açısından insanlara yanlış sinyal verdiğini düşünen Prof. Dr. Berlit, Süddeutsche Gazetesi’ne “Uygulamanın getirdiği bürokratik yük saçmalık” değerlendirmesi yaptı. Aynı zamanda Federal İdare Mahkemesi hakimi de olan Prof. Dr. Berlit, uygulamanın Anayasaya ve Avrupa hukuku ile bağdaşmadığını da vurgulayarak şunları söyledi: “Olayın bürokratik boyutunun bu kadar büyük olacağı önceden belliydi. Opsiyon modeli değişir mi sorusunun cevabı için eylül ayındaki seçimleri beklemek gerekir. Seçimi SPDYeşiller kazanırsa değişir.”
Mazeret yok, istisna var
23 yaşına basıldığı ana kadar, Türk vatandaşlığından çıkış onayı Alman makamlarına verilmediyse, kişi Alman vatandaşlığını kaybediyor. “Türkiye’den belge geç geldi” mazareti ise kabul edilmiyor. Almanlar “18 yaşından itibaren kişinin 5 yıl vakti var. Zamanında harekete geçseydi” diyor. Bu konuda sadece bir durumda istisna yapılıyor. Kişi 21 yaşına kadar “Ben Alman vatandaşlığımı koruyacağım” diye yetkili makama yazılı başvuru yapmalı