Güncelleme Tarihi:
ALMANYA bir süreden beri göç yasasının hazırlanıp hazırlanmamasını tartışıyor. Federal Hükümetin ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), ülkenin göç yasasına ihtiyacı olduğunu söylerken, Başbakan Angela Merkel'in liderliğini yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisinde de göç yasasının çıkarılmasına sıcak bakanların sayısı az değil. Bild am Sonntag Gazetesine konuşan SPD Federal Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, Şubat ayı sonuna kadar partisini göç yasasına ilişkin tutumuyla ilgili geniş kapsamlı bir raporu koalisyon ortaklarına sunacaklarını söyledi.
İKİNCİ SINIF MUAMELESİ YAPTIK
Almanya'nın modern bir göç yasına ihtiyacı olduğunu belirten Oppermann, geçmişte yapılan yanlışları tekrarlamamaları gerektiğini söyledi.
Oppermann (60) “Geçmişte gelen 'Misafir işçilere' ikinci sınıf muamelesi yaptık. Ailesi ve çevresini yok saydık. Artık gelecek göçmenlerin eşini ve çocuğunu da kendile getirmesini sağlamalıyız” dedi.
Oppermann, Almanya'nın önümüzde 10 yılda 6.7 milyon çalışana ihtiyacı olacağını belirterek “Bunun kendi içimizde sağlamamız mümkün değil. Göçmenler olmadan açığı kapatamayız. Avrupa Birliği üye ülkelerden gelecek iş göçü ile de bu karşılanmaz” dedi.
PUAN SİSTEMİ UYGULANMALI
Almanya'da bir süreden beri Mavi Kart uygulaması olduğunu ancak bu uygulamanın yeteri kadar ihtiyacı karşılamadığını kaydeden SPD'li Politikacı “Puan sistemiyle göçmen alabiliriz. İhtiyacın büyük olduğu alanlarda puanlama düşük tutulur. İhtiyacın az olduğu alanlarda ise puanlama yüksek tutulur. Puanlama eğitim seviyesine ve Almanca bilip bilmemesine göre yapılır. Gelecek göçmenlere perspektif sunmalıyız. Almanya'ya gelmek isteyenlere peşinen 'işini kaybeden ülkeyi terk eder' diyemeyiz” dedi.
Oppermann, göç yasına karşı çıkanlara ise “Almanya'da zaten nüfusun yüzde 20'si göçme kökenli. Bu rakam ileri ki yıllarda daha da artacak. Almanya göçmen ülkesi” dedi. Oppermann, Kanada'daki göçmen uygulamasını yerinde incelemek için bu ülkeye gideceğini de söyledi.