Opel'in iflası felaket olur

Güncelleme Tarihi:

Opelin iflası felaket olur
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2009 09:56

İflasın eşiğindeki Opel için hazırlanan kurtarma konseptinin ayrıntılar sızmaya başladı. Şirket, 7.600 kişiye çıkış vererek 1,5 milyar Euro tasarruf planlarken, Metal Sendikası, "Opel'in iflası Avrupa'da 400 bin kişiyi işsiz bırakır" derken, Alman hükümeti, Opel'e yardım için kolları sıvadı.

Haberin Devamı

Avrupa'daki Opel işletmelerinin mali darboğazdan çıkarılması için şirket yönetimi tarafından Alman hükümetine sunulan kurtarma konseptine göre, 7 bin 600 kişiye verilecek çıkış yoluyla 1,5 milyar Euro'luk tasarrufun amaçlandığı bildirildi.

Federal Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Dagmar Wöhrl, Federal Parlamento'nun Ekonomi Komisyonu'nda yaptığı açıklamada, Avrupa Opel işletmeleri tarafından hazırlanan kurtarma planının ABD'deki ana şirket General Motors yönetimine danışılarak hazırlanmadığını belirtti. Hazırlanan planın, Federal Ekonomi Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg'in bu ayın ortalarında yapacağı ABD ziyareti sırasında Amerikan Maliye Bakanı Timothy Geithner'e sunulacağı ifade edildi.

Koalisyonda fikir birliği

Alman hükümeti olarak, Opel'in düzlüğe çıkarılması için koalisyon ortakları olarak görüşbirliği içinde olduklarını açıklayan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkanı Peter Struck, Berlin'de altı saat süren koalisyon toplantısından sonra, "Opel ve tedarikçi sektördeki Schaeffler gibi şirketlerin çalışanlarına işyeri güvencesi vermeleri konusunda hükümet olarak desteğe hazırız. Ancak Opel'deki en büyük sorun, ana şirket General Motors'un nasıl bir karar alacağının bilinmemesi" diye konuştu. Struck, Alman hükümetinden 3,3 milyar Euro'luk yardım talep eden Opel'e mali desteğin ne şekilde sağlanacağı konusunun iki hafta içinde açıklığa kavuşacağını dile getirdi.

Yan sektör de girdaba girer

Metal Sendikası Frankfurt Şube Başkanı Armin Schild, Opel'in batmasının, sadece otomotiv değil, oto yedek parça üreten yan sektörü de iflas girdabına çekebileceği ve 400 bin kişiyi işsizliğe sürükleyebileceği uyarısında bulundu. Üç Opel şirketinin Frankfurt Metal Sendikası Şubesi'nin sorumluluğu altında bulunduğunu söyleyen ve Opel Rüsselsheim'da Denetleme Kurulu üyesi de olan Schild, "Bu nedenle Alman hükümeti Opel'e acilen maddi yardımda bulunmalı. Çünkü, iflas etmiş bir şirketin yol açacağı zararların tazmini, şu an yapılacak yardım miktarının çok çok üzerinde olacaktır" diye konuştu.

Daimler, Opel'e ilgisiz

Opel'in kurtarılması için değişik seçenekler gündeme geldi. Daimler'in bazı Opel tesislerini satın alınabileceği yolunda çıkan haberlere, Daimler Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche, "Bize 2011 yılından sonra üretim tesise ihtiyacımız var" diyerek, son noktayı koydu. Bu nedenle, şimdiden bir Opel üretim tesisinini alınmasının şu aşamada anlamlı olmayacağını kaydeden Zetsche, Daimler'in Opel'i satın alma konusundaki söylentileri de yalanladı. Zetsche, "Macaristan'da yeni bir tesis kurma kararımızla doğru yoldayız. Burada 2012 yılında Mercedes A ve B sınfı araçlar üretmek istiyoruz" dedi.

Opel sözcüsü: Bu sadece spekülasyon

Bu arada Opel Rüsselsheim'daki bir şirket sözcüsü, Alman basınında çıkan ve Opel'in Almanya7da 7 bin 600 kişiye çıkış vereceği yolundaki haberlerin sadece bir spekülasyon olduğunu söyledi. Sözcü, Opel Denetleme Kurulu Başkanı Carl Peter Forster'in Opel'de 3 bin 500 kişiye çıkış verilebileceği yolunda önceki gün yaptığı açıklamaya atıfta bulunmakla yetindi. Bochum İşyeri İşçi Temsilcisi Rainer Einenkel, WAZ gazetesine yaptığı açıklamada, sadece Bochum tesislerinde bin 600 işyerinin tehlikede olduğunu belirterek, "Forster'in dile getirdiği 3 bin 500 rakamı çok iyimser bir rakam. Oysa ben bu sayının daha yükseklerde olacağını tahmin ediyorum" dedi.

ifo Ekononomi Enstitüsü: Bu sadece bir başlangıç

Merkezi Münih kentinde bulunan ifo Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü uzmanları, devlet yardımına muhtaç hale gelen Opel, Airbus, Schaeffler, Rosenthal ve Maerklin şirketlerinin sadece bir başlangıç olduğu, bundan sonraki dönemlerde mali darboğaza girecek şirketlerin sayısının hızla artabileceği uyarısında bulundular. Devletin maddi yardımda bulunarak şirketleri kurtarma girişiminin yanlış olduğuna işaret eden ifo uzmanları, "Devlet, yardım talebinde bulunacak her şirketin imdadına yetişemez. Kaldı ki imkanlar olsa bile, serbest piyasa ekomonisinin en güçlü yönü olan doğal eleme sistemi, devlet destekli yardım programlarıyla baltalanacaktır" diye konuştular.

Verheugen: Birlikte hareket etmeliyiz

AVRUPA Birliği'nin Sanayi Komiseri Günter Verheugen, Opel üretim tesislerinin bulunduğu AB ülkelerinin özel bir toplantıda biraraya gelmelerini önerdi. Brüksel'de 27 AB Ekonomi Bakanının, otomotiv sektörünün kurtarılmasını görüşmek üzere yaptığı konsey toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Verheugen, "Opel sorununun çözümü için ulusal değil, uluslararası düzeyde birlikte hareket etmeliyiz. Öte yandan otomotiv sektörünün uzmanları, Avrupa genelinde yaklaşık 50 bin kişi çalıştıran Opel'in Belçika'nın Anvers kentindeki üretim tesisinin kapanabileceğini söylediler. Uzmanlar, bu tesiste yapılan Opel Astra üretiminin 2010 yılında sona ereceğini, bundan sonra da tesisin kapılabileceğini dile getirdiler.

ARD'den otomotiv belgeseli


Alman 1. Kanal Televizyonu ARD, otomotiv sektörü ile ilgili olarak önümüzdeki pazartesi günü saat 21.00'de bir belgeseli ekrana getirecek. Belgeselin yapımcıları Klaus Balzer, Stephan Lamy ve Michael Wech, son aylarda yöneticiler, politikacılar ve işçilerle yaptıkları röportajları konu eden "Opel için mücadele - yaşatılsın mı yoksa batsın mı" konulu belgeselde, "Alman hükümetinin otomotiv şirketi Opel'i kurtararak serbest piyasaya müdahale mi etmeli" sorusuna yanıt aranıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!