Opel'de işçiler huzur istiyor

Güncelleme Tarihi:

Opelde işçiler huzur istiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2009 16:20

Huzurumuz kaçmasın 26 bini Almanya'da olmak üzere Avrupa genelindeki yaklaşık 50 bin Opel işçisi bugün, şirketin Amerikan General Motors'tan ayrılması için gösteri yapacak. Gösteriden önce nabız yokladığımız Rüsselsheim'daki Türk işçiler, "Huzurumuzun kaçmaması için yetkililer el ele vermeli" dediler

Haberin Devamı

KÜRESEL ekonomik krizin vurduğu Amerikan otomotiv devi General Motors'un (GM) sahip olduğu Avrupa'daki Opel üretim tesislerinde çalışan 50 bin kişi, Opel'in GM'den bağımsız hale gelmesi için bugün sokağa dökülüyor. Ana gösterinin yapılacağı Rüsselsheim'daki Adam Opel Haus önünde yapılacak mitinge, Alman Dışişleri Bakanı ve SPD'nin başbakan adayı Frank-Walter Steinmeier, Metal Sendikası Başkanı Berthold Huber ve Avrupa İşçi Temsilciliği Başkanı Klaus Franz birer konuşma yapacaklar. Hessen SPD teşkilatının Avrupa Parlamentosu'na aday gösterdiği Hıdır Karademir'in de destek için hazır bulunacağı mitinge, 20 binin üzerinde işçi bekleniyor. Bugün, Opel'in Almanya'nın yanı sıra, İngiltere, Belçika, İspanya ve Polonya'daki tesislerinde gösteriler yapılıyor.

Bağımsızlık şart

Yaklaşık 1.500'ü Türk 16 bin kişinin çalıştığı Rüsselsheim tesisinde 18 yıldır işyeri işçi temsilcisi olan Mehmet Küçük, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, hem Alman hem de Amerika'daki işverenden olan taleplerinin, Avrupa'daki tesislerin kapanmaması ve işçi çıkarılmaması olduğunu söyledi. "Avrupa'daki Opel, ana şirket GM'den hukuken bağımsız hale gelmesi tek kurtuluş yolu" diyen Küçük, şunları söyledi: "Bağımsız hale gelemezse, ne Alman hükümeti krediler için kefil olur, maddi destek verir ne de Opel şirketine bir alıcı bulunur. Türk arkadaşların moralini yüksek tutmak için kendilerine hep şunu söylüyorum, bu şirketteki Türk ve Alman işçilerin kader aynı. Çıkış olması halinde, kimseye öncelik tanınmayacak. Hepimiz eşitiz. Umarız, bu noktaya gelmeyiz ve hepimiz işimizin başında kalırız. Bunun için bugünkü gösteriye herkesi katılmaya davet ediyorum. Katılım ne kadar büyük olursa, taleplerimiz konusunda o oranda ciddiye alınırız."

Günde 720 araba

1980'li yıllarda 10 bine yakın Türk işçinin çalıştığı Rüsselsheim Opel'in o dönemlerde çalışanlar için özel konutlar inşa etmek zorunda kaldığını belirten Küçük, "Şu an burada çok tutulan İnsignia modelini üretiyoruz. Günde 860 araç üretme kapasitesine sahip olmamıza rağmen, kaliteyi yüksek tutmak için günde 720 araba üretim tesislerinden çıkıyor" dedi.

Türk işçiler tedirgin

Almanya'nın yanı sıra, İngiltere, İspanya, Belçika ve Polonya'daki Opel tesislerinde yapılacak gösteriden önce Opel Rüsselheim tesisinde çalışan Türkler'in nabzını yokladık. Türk çalışanların Opel yönetimine ve Alman hükümetine verdikleri ortak mesaj şu: "Opel yönetimi ve Alman hükümleti el ele versin, işyerlerimizi koruyucu tedbirler alsınlar ve huzurumuz kaçmasın."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!