OPEL SATILDI

Güncelleme Tarihi:

OPEL SATILDI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2009 16:23

GM, Opel'in yüzde 55'ini Kanada Avusturya ortaklığı Rusya destekli Magna şirtekine sattı. Opel'in çalışanlarına da yüzde 10 hisse devredildi.

Haberin Devamı

ALMAN otomobil devi Opel en sonunda satıldı. Opel'in sahibi konumundaki Amerikan şirketi General Motor dün Opel'i Alman hükümetinin de istediği doğrultusunda Magna şirketine satış kararı aldı. Dün resmen açıklanan karara göre Avusturya Kanada ortaklığı ve Rusya destekli Magna şirketi Opel'in yüzde 55'ine sahip olacak. Aynı zamanda Opel çalışanlarına da şirketin hisselerinin yüzde 10'u devredilecek. General Motor ayrıca Almanya'nın Bochum, Kaiserslautern, Eisenach ve Rüsselsheim fabrikalarının kapatılmayacağını duyurdu.

Merkel sevindi
Federal hükümet, aylardır GM'e Opel'in Magna'ya satılması için baskı yapıyordu. Satışın gerçekleşmesi üzerine açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, satıştan olağanüstü mutluluk duyduğunu söyledi. Merkel “Satışın gerçekleşecek olması çalışanların da istediği bir durumdu. Sendika başkanıyla görüştüm, onlarda çok mutlu. Opel Avrupa'da yeni bir yola girdi. Bu başlangıç çok kolay olmayacak. Satışın gerçekleşmesi için biz sabır gösterdik. Amacımıza ulaştık. Olağanüstü mutluluk duydum” dedi. Alman hükümeti GM'nin Opel'i Magna'ya satması halinde 4.5 milyar Euro destek vereceği vaadinde bulunmuştu. Satışın gerçekleşmesinde bu vaadin de önemli etkisi oldu.

Türk işçiler de
sevindi
Opel'in satılması üzerine fabrika çalışanları rahat nefes aldı. Aralarında çok sayıda Türk kökenli çalışanın da bulunduğu Opel'in Almanya'daki işletmelerinde yaklaşık 26 bini kişi çalışıyor. Satış ile birlikte 26 bin çalışan işini kaybetmekten kurtuldu.

MAGNA'NIN SAHİBİ AVUSTURYA ASILLI
Amerikalı Magna ise dünya çapında en büyük otomobil üreticilerinden biri. Firmanın yalnızca Almanya'da 35, dünya çapından ise 240 fabrikası olduğu biliniyor. 70 bin kişiyi bünyesinde istihdam eden otomobil edvi geçtiğimiz yıl 23,7 milyar dolar ciro elde etti. Firmanın yıllık karının ise 70 milon Dolar. Ancak Magna bu yıl krizin de etkisiyle ciro ve kar artışı sağlayamadı. Kar ve cirosu geçen yılın ilk altı aylık dönemine oranla neredeyse yarı yarıya düştü. Bu nedenle Avusturya'daki işçilerini yarım gün çalıştırıp, ücretlerini azaltmak zorunda kaldı. Magna'nın sahibi Kanada'ya 1950 yılında göç eden Avusturya asıllı 76 yaşındaki Frank Stronach. Magna bu gün otomobil ve otomobil yan sanayi alanında pazara yön veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!