Opel kararina tepki

Güncelleme Tarihi:

Opel kararina tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2009 14:44

ALMANYA'nın en büyük otomobil üreticilerinden Opel'in hangi firmaya satılacağı hakkındaki kararın General Motor tarafından ertelendiği bildirildi.



ALMANYA'nını en büyük otomobil üreticilerinden Opel'deki belirsizlik ve GM'in aldığı erteleme kararı,işçileri ve politikacıları tedirgin ediyor. Federal Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg General Motors'un aldığı erteleme kararını üzüntüyle karşıladıklarını açıkladı. Guttenberg,"Alınan bu erteleme kararı bizi üzmüştür. Ülke ekonomisi de bu durumdan kötü yönde etkileniyor. Federal ve eyalet hükümetleri, yetkililere her türlü bilgiyi sunmuştur.Umarız General Motor yöneticileri en yakın zamanda hepimizi sevindirecek bir sonuca ulaşırlar." dedi.


Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Jürgen Rüttgers de yaptığı açıklamayla GM'in kararına tepki gösterdi. Rüttgers,"Alınan bu erteleme kararı politikacları, çalışanları ve sendikaları endişeye sürüklüyor. " ifadesinde bulundu.


Alman hükümeti Kanadalı otomobil üreticisi Magna'yı tercih ederken, GM yöneticilerini Belçikalı RHJ finans firmasını tercih ettikleri kulislerde söyleniyor.


RHJI'E GM'DEN DESTEK



Belçikalı finans kuruluşu RHJI'in özellikle yönetim sorunu olan fakat kar etme ihtimali yüksekfirmaları karşı odaklanarak bunlara yatırım yapıyor. Firma yöneticilerinin yaptığı açıklamaya yatırımlarını yüzde altmışının otomobil sektörüne kaydırdı. Merkezi Brüksel'de olan kuruluşun hisseleri Euronext'te işlem görüyor. RHJI'nin yöneticilerinin arasında Dresdner Bank'ın eski yönetim kurulu üyesi Leonhard Fischer de bulunuyor.



ALMAN HÜKÜMETİ MAGNA'DAN YANA



Alman hükümetinin desteklediği Amerikalı Magna ise dünüy çapında en büyük otomobil üreticilerinden biri. Firmanın yalnızca Almanya'da 35, dünya çapından ise240 fabrikası olduğu biliniyor. 70 bin kişiyi bünyesinde istihdam eden otomobil edvi geçtiğimiz yıl 23,7 milyar dolar ciro elde etti. Firmanın yıllık karının ise 70 milon Dolar. Ancak Magna bu yıl krizin de etkisiyle ciro ve kar artışı sağlayamadı. Kar ve cirosi geçen yılın ilk altı aylık dönemine oranla neredeyse yarı yarıya düştü. Bu nedenle Avusturya'daki işçilerini yarım gün çalıştırıp, ücretlerini azaltmak zorunda kaldı. Magna'nın sahibi ise Kanada'ya 1950 yılında göç eden Avusturya asıllı 76 yaşındaki Frank Stronach. Magna bu gün otomobil ve otomobil yan sanayi alanında pazara yön veriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!