Ali VARLI
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 14:07
Bochum'daki Opel fabrikası bugün itibariyle kapatıldı.13 milyon aracın üretildiği Opel'in Bochum'daki 52 yıllık üretimi tarih oldu. Aralarında Türklerin de bulunduğu 3 bin çalışan işini kaybetti.
MERKEZİ Amerika'da bulunan General Motors'un kararı ile 52 yıl boyunca aralıksız otomobil üretimin yapıldığı Bochum'daki Opel tesisleri bugün itibariyle resmen kapandı.
Kapanmayla birlikte aralarında Türklerin de bulunduğu yaklaşık 3 bin çalışanı işsiz kaldı. Son üretilen Opel Zafira Compackt-Van model otomobil ise satılmayacak. Bunun yerine sosyal amaçlı bir projeye bağışlanacak.
13 MİLYON ARAÇ ÜRETİLDİ
Bochum'da 52 yıl boyunca 13 milyon otomobil üretildi. Tesis önemli oranda istihdam sağlıyordu. Özellikle üretimin en yüksek olduğu 1980'li yıllarda aralarında çok sayıda Türk işçinin de bulunduğu 20 bini aşkın çalışanı olan Opel'in Bochum'daki tesislerinde son zamanlarda çalışan sayısı 3 bin 200'e düşmüştü. Bochum'daki tesislerin kapanmasının ardından sadece 300 kişi işini sürdürecek. Diğerleri ise işsiz kalacak. Opel'in Almanya'daki en büyük ikinci üretim yeri olan Bochum'daki fabrikanın kapanmaması için sendika, politikacılar, Bochum halkı ve en başta da çalışanlar büyük çaba harcadı. Ancak verilen mücadelede fabrikanın kapanması önlenemedi. Opel çalışanları Pazartesi geniş çaplı bir eylem yapacak.
TÜM TESİS YERLE BİR OLACAK
Kapanan fabrika ve diğer tesisler ise yıkılacak. Yıkım işlemleri gelecek yıl başlayacak. Opel'in fabrikasının kurulduğu alanın bir bölümünü posta dağıtım şirketi alacak. 10 yıllık planlama içinde ise yeniden sanayi kurulması hesaplanıyor. Fabrikanın kapanması ise kenti olumsuz etkileyecek. İşsizlik oranının zaten yüksek olduğu kentte, işini kaybedenlerin yeniden bir alanda istihdam edilmesi çok zor gözüküyor. Fabrikanın yerine gelecek olan posta dağıtım şirketi yaklaşık 650 kişiyi istihdam edebilecek.
BOCHUM İÇİN ÇOK ACI
Üretimin durdurulması ve çalışanların da işsiz kalmasının çok üzücü olduğunu söyleyen Bochum Belediye Başkanı Ottilie Scholz “Bochum kenti için çok üzücü ve acı bir durum. Özellikle de işsiz kalan çalışanlar açısından durdum kötü” dedi. Bochum kentinde işsizlik oranı yaklaşık yüzde 10. kapatılan Bochum'daki tesislerde çalışanların büyük bölümü bu kentte yaşadıkları için işsizlik oranı daha da artacak. 2008 yılında da Nokia telefon üreticisi Bochum'daki üretimini durdurmuştu. O dönem de yaklaşık 2 bin 300 kişi işsiz kalmıştı.