Güncelleme Tarihi:
Almanyanın Münih kentindeki Schwabing Kliniğinde ölümcül hastalıklara yakalanan ve çok az ömürleri kalanlar için özel bir paliyatif merkezi kuruldu.
Tek yataklı özel odalardan oluşan komplekste, hastaların yakınları ile beraberce zaman geçirmeleri için özel oturma odaları, mutfaklar, müzik odaları ve dua hazırlandı. Dua odalarına İncil'in yanı sıra Müslüman hastalar için de Kuran konuldu. Klinik müdürü Manfred Kircher, 'Eskiden ağır hastalar genelde evlerinde son nefeslerini verirdi. Ama şimdi bu genelde klinikler oluyor. Bu merkezde genelde kanserli ve tümörlü hastaları son anlarını insan onuruna layık bir şekilde geçirmeleri için kurduk. Hastalarımız burada son anlarını yakınlarıyla rahatsız edilmeden geçirme olanağı buluyor' dedi.
YILDA OTUZ BİN HASTA
Merkezin başhekimi Dr. Michael Starck ise "Çaresiz durumlarda hastalarımızı buraya getiriyoruz. Acı azaltma ve değişik psiklojik eğitimler almış personelimiz, burada hastalarımıza son anına kadar hizmet verip, yakınlarını psiklojik olarak destek olmaktadır' dedi.
Yeni kurulan merkezde hastalar için Katolik ve Protestan ruhi destek uzmanlarının yanı sıra Müslümanlar'a da uzmanlarla İslami ruhi destek veriliyor. 'Vedalaşma'nın hasta ve hasta ailesi için son derece önemli olduğunun altını çizen Dr. Michael Starck, sözlerini şöyle noktaladı:
"Eğer artık hasta için tıbbi açıdan yapılacak bir şey yoksa, yaşamının geri kalan kısmını kaliteli bir şekilde geçirmesini sağlamak gerekir. Geri kalan hayatını bir odada ağrıları nedeniyle acı çekerek, etrafındaki insanlar ağlaşarak değil, huzur içinde geçirebilir. Vedalaşmak da bu anlamda hem hasta hem de aile için çok önemli. Vedalaşmanın da huzurlu bir şekilde yapılması gerekir. Hasta yakınlarının, hastamız için her şey yapıldı, hayatının geri kalan kısmını ağrısı olmadan, huzurlu bir şekilde yaşadı demesi ve vedalaşması önemli.'
Klinikum München Planlama ve Strateji Müdürü Reinhard Fuss aynı çaptaki bir merkezin, Harlaching Kliniğinde de mevcut olduğunu belirtti.