Öldüğü yerde andılar

Güncelleme Tarihi:

Öldüğü yerde andılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2012 11:53

Berlin'de 7 Şubat 2005'de otobüs durağında kardeşi tarafından kafasına sıkılan üç kurşunla öldürülen Hatun Sürücü anıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA'da büyük yankı uyandıran töre cinayetine kurban giden Hatun Sürücü ölümünün yedinci yılında anıldı. Alman erkek arkadaşı olduğu ve töreye uymadığı için küçük kardeşi Ayhan Sürücü tarafından kafasına sıkılan üç kurşunla 7 Şubat 2005'de Berlin'de öldürülen ve o zaman 23 yaşında olan bir çocuk annesi Hatun Sürücü anısına belgesel film gösterildi, okuma akşamı düzenlendi.

Kitap yazıldı, belgesel çekildi
Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından Tiyatrom'da düzenlenen anmaya, üç yıllık çalışma sonunda 'Kayıp onur ve Sürücü Ailesi'nin yanlış yolu' adı altında belgesel filmi çeken ve kitap yazan gazeteci ve yönetmenler Jo Goll ile Matthias Deiss konuşmacı olarak katıldı. TGD Genel Başkanı Kenan Kolat'ın kısa bir konuşma yaptığı anma gecesinde düzenlenen paneli ise TGD Genel Sekreteri Nalan Arkad yönetti.

Abla katili de konuştu
Hazırlanan belgesel de Berlin'de 9 yıl üç aya mahkum olan abla katili Ayhan Sürücü, cinayeti azmettirmekle suçlanan fakat delil yetersizliğinden beraat eden ve şimdilerde İstanbul'da yaşayan Mutlu Sürücü, mahkemede verdiği ifadelerle cinayetin sır perdesini çözen tanık Melek A, Hatun Sürücü'nün arkadaşları ve gençlik dairesi yetkilileri ile yapılan röportajlar yer alıyor.

Gazeteci Matthias Deiss, “Mutlu ve Alpaslan Sürücü kardeşler de cinayeti planlayıp silahı bulan iki kişi. Ayrıca Wedding'deki bir cami cinayet için fetva veriyor. Fakat polis ve savcılık fetva ile ilgili ciddi araştırma yapmıyor” dedi.

İslami ülkede taşlanarak ödürülürdü
Belgesel filme abla katili Ayhan Sürücü ile cezaevinde 10 saat süren bir zaman zarfında röportaj yaptıklarını söyleyen Deiss, “Ayhan 10 saat boyunca ablası ile ilgili tüm ısrarlı sorulara karşın hiç olumlu bir anı anlatmadı. Hatun ismini de hiç ağzına almadı” dedi.

İstanbul'a yerleşen ve iki çocuğu bulunan Mutlu Sürücü ise 'ablanı sen mi öldürttün?' sorusuna 'Hayır' cevabını verdikten sonra 'Ama o İslami kurallara göre yönetilen bir ülkede yaşasaydı taşlanarak öldürülürdü' dedi. 'Sence öldürülmeyi hak etti mi?' sorusuna ise Mutlu Sürücü 'Ben Allah'ın emrettiği kurallara uyarım. Benim için onlar doğru' cevabını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!