Okumadan imza attı borçlu çıktı

Güncelleme Tarihi:

Okumadan imza attı borçlu çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 11:08

Gönderilen bir yazıyı resmi bir daireden geliyor düşüncesiyle imzalayan büfe sahibi Muzaffer Altundağ (59), yüklü bir fatura talebi ile karşılaşınca, dolandırıldığını anladı.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Datteln kentinde yaklaşık 20 yıldır büfe işleten Muzaffer Altundağ (59), dolandırıcıların kurbanı oldu. 31 yıl önce Almanya'ya gelen Altundağ, 1990'lı yılların başından bu yana işlettiği büfeye gelen yazıyı tam okumayınca, yüklü bir faturayı ödemek zorunda kaldı.

Posta kutusundan çıkan “Gewerbeauskunft Zentrale” başlıklı yazıya önce cevap vermediğini söyleyen Altundağ, “20 yıldır büfeyi işletiyorum. Ancak şimdiye kadar böyle bir yazı almamıştım. Devamında yazı birkaç kez daha gelince önemli olabileceğini düşündüm. İşletme hakkında bilgileri içeren formu doldurmam isteniyordu. Formda büfemle ilgili teknik sorular ve ürün yelpazesi gibi şıklar vardı. Görünümü de resmi evrak gibi olunca, doldurup imzaladım ve postaya verdim. Kısa bir süre sonra 575 Euro'luk fatura geldi. Beni bu merkeze ücret karşılığı dahil etmişler. O an dolandırıldığımı anladım” diye konuştu.

ÖDEMEK ZORUNDA
Altundağ, ödeme yapmayınca gecikme bedeli ve avukat masraflarının eklenerek, meblağın 800 Euro'ya kadar yükseldiğini anlattı. Bunun üzerine hemen avukatına başvuran Altundağ, "Avukatım forma imza attığım için parayı ödemek zorunda olduğumu söyledi. Şirketin talebine itiraz ettik. Karşı tarafın avukatı ile yapılan görüşmeler sayesinde pazarlıkla, 411,64 Euro ödeyerek bu beladan kurtulabildim” dedi. Dikkatsizlik kurbanı olduğunu belirten Altundağ, Hürriyet okurlarına, "Başıma gelen tüm okurlara ders olur. Siz siz olun, her evraka imza atmayın” dedi.

AVUKAT: YAZILARA DİKKAT EDİLMELİ
Konu ile ilgili görüşünü aldığımız avukat İlias Uyar, “Mevcut yasalar açısından burada maalesef dolandırıcılıktan söz etmek mümkün değil. Çünkü artık dolandırıcılar yasal açıkları akıllıca kullanıyor ve hiç bir değeri olmayan bir hizmet karşılığında para talep ediyorlar. Sonuçta şirket ve imzayı atan kişi arasında bir nevi sözleşme meydana geldiği için ödemenin yapılması şart” diyerek uyarıda bulundu. Bu tür şirketlerin özellikle yeni açılan işletmelere yüzlerce mektup gönderdiğini belirten Uyar, “Burada Türk girişimcilerin çoğunlukla deneyimsiz olmalarından ve çoğu zaman Almanca'ya vakıf olmamalarından faydalanan kişi ve şirketler, esnafımızı kolaylıkla dolandırabiliyor. Her yüz kişiden en az onu bunların oyununa geliyor. Bu nedenle herkes gelen her yazıyı dikkatlice okumalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!