Okul katliamı Alman basınında

Güncelleme Tarihi:

Okul katliamı Alman basınında
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2009 11:13

ALMANYA'nın Baden-Württemberg Eyaleti'ndeki Winnenden Kasabası'nda eski bir öğrencinin gerçekleştirdiği kanlı okul baskını Alman gazetelerinde geniş yer buldu. Gazeteler, bilgisayarlardaki şiddeti özendiren bilgisayar oyunlarına geniş yer ayırırken okullarda da güvenlik görevlisi bulunması gerektiğini yazdı.

Haberin Devamı

FRANKFURTER RUNDSCHAU

Frankfurter Rundschau gazetesi, Almanya'da daha önce de Erfurt ve Emsdetten’da gençlerin cinnet getirdiğini bu olayların gençlerin silah edinmesinin zorlaştırılması gerektiğini gösterdiğini vurguladı. Ludwigshafen'da yayımlanan ‘Rheinpfalz' gazetesi ise aynı konuyla ilgili yorumunda, 17 yaşındaki gencin neden böyle bir saldırıyı düzenlediği sorusuna yanıt ararken şu görüşlere yer verdi: “Bu saldırının ‘cinnet' diye nitelendirilmesi, aslında olayın açıklığa kavuşturulmasının önemli bir parçasını oluşturuyor. İnsanın cinnet getirdiği böylesine olağanüstü bir ruh hali yaşaması sadece gençlere özgü değil. Alabama Eyaleti’nde 28 yaşındaki bir yetişkinin de cinnet getirmesi bunu gösteriyor. Her saldırının kendine özgü hikayesi var. Saldırganlar çoğu zaman sessiz, içine kapanık kişiler olarak tanınıyor. Winnenden saldırısını gerçekleştiren 17 yaşındaki genç için de aynı durum sözkonusu. Peki ama bu bilgi olayı anlamamıza yardım ediyor mu?”

FRANKFURTER ALLGEMEİNE ZEİTUNG

‘Frankfurter Allgemeine Zeitung' gazetesi, bu tür saldırıların bilgisayarlardaki ölüm oyunlarıyla ilişkisini ön plana çıkardı. Gazete, şöyle devam etti: “Şüphesiz bu oyunları oynayan binlerce genç katil olmuyor. Ama sayıları az da olsa aralarından bazılarında, sanal ortamdaki bu oyunlar, belirli faktörlerin de etkisiyle ölüm ve intikam duygularına dönüşebiliyor. Bu faktörler yetersiz özgüven, intikam ihtiyacı ve ailesi ve okul arkadaşları tarafından incitilmek olabilir. Erfurt, Emsdetten ve diğer cinnet vakalarında genç katillerin her seferinde olay öncesinde az ya da çok üstü kapalı olsa da bunun sinyallerini verdiği ancak ciddiye alınmadıkları görülüyor. Öğretmenler, aileler ve öğrenciler tehlikeli bu saldırganları, katil olmadan önce tespit etmeyi öğrenmeli.”

LEIPZIGER VOLKSZEİTUNG

Leipziger Volkszeitung' gazetesi, bu saldırı olayından sonra da faturanın bilgisayar oyunları ve internete çıkarıldığını aktarırken, “Okullara giriş çıkışlarda kontroller sıklaştırılmalı, okular video kameralarla gözetlenmeli, silah yasası sertleştirilmeli. Bu saçma, çünkü güvenliğin tamamen sağlanması gibi bir önerinin uygulanması mümkün değil” diye yazdı.

NÜRNBERGER NACHRICHTEN

Nürnberger Nachrichten' gazetesi ise silah yasasının sertleştirilmesi gerektiğini bildirerek, “Almanya'da vatandaşların silah edinme koşulları iki kez zorlaştırıldı. Ancak önemli bir nokta atıcılık sporu yapanlarla avcılara karşı önlem alınamaması. Atıcılar ve avcılar silahlarını evlerinde muhafaza edebiliyor. Winnenden saldırganı gencin ailesi de bunu böyle yaptı ve polisin evde yaptığı aramada, silahlardan birinin eksik olduğu tespit edildi. Bu olay harekete geçilmesi gerektiğini gösteriyor” diye devam etti.

DIE TAGESZEITUNG

Die Tageszeitung' Almanya’da okulların giderek güven ortamından uzaklaştığına dikkat çektiği yazısında şu görüşleri aktardı: “Okullar öğrencilerin kolaylıkla yaralanabildiği yerler haline geldi. Okulları askeri kışlalara dönüştüremeyiz ama toplum olarak okulların nasıl daha iyi korunabileceği sorusuna kafa yorabiliriz. Okullar el kol sallanarak rahatlıkla girilebilen yerler olmamalı. Cinsel tacizcilerle şiddete başvuran diğer saldırganlar, okulların kapısında bir güvenlik görevlisinin olması gerektiğini gösteriyor. Bu, okulların dikenli tellerle çevrilmesi ve silahlı polislerce gözetlenmesi anlamına gelmiyor. Ancak her önüne gelen okullara girememeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!