Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN en büyük Bira Festival’i Münih Oktoberfest, 2020 ve 2021’de korona pandemisi nedeniyle iptal edilmek zorunda kalmıştı. İki yıllık bir aradan sonra dün folklor gruplarının yürüyüşüyle başlayan Bira Festivali’nde, ilk bira içimi saat 12.00’de Belediye Başkanı Dieter Reiter’in bira fıçısına musluk çakmasıyla başladı. Bu yıl 187’ncisi düzenlenecek festivalde iki yıllık pandemi sonrasında Münih şehrine yine büyük gelir bekleniyor. Festivalin bu yılki ticari hacminin de, 2019 yılında olduğu gibi yaklaşık 1 milyar 250 milyon Euro civarında olması ümit ediliyor. 17 Eylül’de başlayıp 3 Ekim’e kadar sürecek festivalin güvenliğini sağlamak üzere resmi polisle özel güvenlik görevlilerinin sayısı da artırıldı. Festival alanına da çok sayıda güvenlik kameraları yerleştirildi. Salgından önceki yıllarda Oktoberfest’e her yıl yaklaşık 6 milyon ziyaretçi katılıyordu. Festivale bu yılda katılımın yüksek olması beklenirken, devam eden korona pandemisi nedeniyle ziyaretçi sayısının geçen yıllara oranla daha az olup olmayacağı ise tartışma konusu. Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter, festivalin bu yıl kısıtlama olmaksızın gerçekleşeceğini belirterek, festival süresince Almanya’da turist sayısında artış beklendiğini söyledi.
BİRANIN LİTRE FİYATI TAVAN YAPTI
Yaklaşık 13 bin kişinin çalışacağı festivalde hafta içi saat 10.00’dan itibaren bira satışına başlanacak ve saat 22.30’a kadar sürecek. 23.30’da ise çadırlar ve festival alanı kapanacak. Cumartesi ve pazar günleri ise bira satışı saat 09.30’da başlayacak. Biranın litresi bu yıl 12 Euro 60 cent ila 13 Euro 80 cent arası olacak. Münih Şehri Çalışma ve Ekonomi Dairesi (RAW) tarafından yapılan hesaplamalara göre, halk festivalinin 2019 yılındaki ekonomik değeri 1 milyar 250 milyon Euro oldu ve festivali 65 ülkeden yaklaşık 6 milyon 300 bin kişi ziyaret etti.
HER ŞEY BİR DÜĞÜNLE BAŞLADI
Bir düğünle başlayıp dünyanın en büyük halk festivaline dönüşen Oktoberfest’in hikâyesi; 17 Ekim 1810 yılında Kral I. Ludwig ve Saxe-Hildburghausen Prensesi Therese’nin evlilik töreni onuruna düzenlenen ve bütün Münihlilerin davet edildiği bu düğünle başlıyor. Düğünün yapıldığı festival alanı bizzat gelinin adının verildiğini ‘Theresienwiese’ Türkçesi ‘Theresien Çayırı’ olarak adlandırılan yeşil bir alan. 1811 yılında düğünü anma günleri bir festivale dönüşürken, Bavyera tarımını teşvik etmek için festivale birkaç gösteri daha ekleniyor. Festivalin ilk yıllarında aslında bira sadece festival dışı alanlarda servis ediliyordu ve büyük at yarışları düzenleniyordu. 200 yıldır gelinin adını taşıyan aynı çayırda ‘Theresienwiese’de gerçekleşen Oktoberfest’in (Bavyera dilinde Wiesn) en güzel yanı ise, dünyanın en büyük ve en iyi bilinen halk festivali olmasına rağmen aslında özünde geleneksel bir Bavyera geleneği olarak kalması. Bu geleneği sürdürmek için ziyaretçilerin büyük çoğunluğu Bavyera’nın geleneksel kıyafetleri olan Dirndl ve deri pantolon giyerek festivale katılıyor.