Oğuzlar cevizi "Oğuzlar 77" adıyla üretim izni aldı

Güncelleme Tarihi:

Oğuzlar cevizi Oğuzlar 77 adıyla üretim izni aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2008 08:54

Çorum'un Oğuzlar il?esinde "Ali Ağa" adıyla yetiştirilen ve Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 1,5'ini karşılayan cevizin "Oğuzlar 77" adıyla üretim izni aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Çorum Tarım ve Köyişleri İl Müdür Yardımcısı Osman Yaman, Oğuzlar il?esinde yöresel olarak "Ali Ağa" adı ile bilinen ceviz tipinin 1996 yılından beri tescil ?alışmalarının yürütüldüğünü belirterek, ?alışmalar kapsamında cevizin "Oğuzlar 77" adıyla üretim izni almaya hak kazanıldığını söyledi.

Yaman, 1996'da alınan numunelerin tahlil ve inceleme i?in Van Yüzüncü Yıl ?niversitesine gönderildiğini, tahlilde ceviz tipinin incelemeye değer bulunduğunu hatırlattı. Osman Yaman, cevizin tescil ?alışmalarının 2003'ten bu tarafa ise, Yalova Atatürk Bah?e Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü ve Oğuzlar İl?e Tarım Müdürlüğünce yürütüldüğünü kaydetti.

Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünün "Ali Ağa" ceviz tipine "Oğuzlar 77" ismi verilmesine ve üretim izini almasını oy birliğiyle kabul ettiğini belirten Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böylelikle 'Oğuzlar 77' ceviz ?eşidi Çorum'da ve tüm ülkemizde sertifikalı olarak üretilebilecek. Söz konusu sertifikalı fidan ile bah?e tesisi kuran üreticilerimiz her türlü desteklemelerden faydalanacak. İl?ede ve ilimizde kurulacak fidancılık işletmeleriyle; işsizlik azalacak, bu işletmelerde üretilen ceviz fidanları, ülkemizi uygun bölgelerine gönderilerek buralarda yetiştiriciliği yapılacaktır.

Alınan üretim izniyle aşılı fidan yetiştirmede, başta Oğuzlar il?esi olmak üzere, Çorum ve civarında fidancılığın gelişmesine dolaysıyla il?e ve bölge ekonomisine katkısı büyük olacaktır. 'Oğuzlar 77' ceviz ?eşidinin tescil ?alışmaları devam etmekte olup, iki üretim sezonu sonunda muhtemelen 2010 yılının başında ?eşit tescillenmiş olacaktır."

İLÇE EKONOMİSİNE YILDA 5 MİLYON YTL GETİRİYOR...

Oğuzlar Kaymakamı Ahmet Dalkıran, yaklaşık 300 ailenin ceviz işleyerek ge?imini sağladığı il?ede yıllık 1200 ton kabuklu ceviz üretimi yapıldığını belirtti.

Türkiye'nin ceviz ihtiyacının yüzde 1,5'ini karşılayan Oğuzlar'da 500 hektarlık alanda yaklaşık 50 bin adet ceviz ağacı bulunduğunu ve bu ağa?lardan 30 bininin meyve veren yaşta olduğunu anlatan Dalkıran, il?enin "Ali Ağa" adı ile bilinen cevizi ile meşhur olduğunu kaydetti. Ali Ağa cevizinin kabuğu ince, kolayca kırılan, i?i tam dolu, bütün olarak ?ıkma özelliği yüksek, a?ık beyaz renkli ve tadı olduk?a güzel olan bir ceviz türü olduğunu belirten Ahmet Dalkıran, bir ceviz ağacından ortalama 35 ile 45 kilogram arasında ürün alındığını kaydetti.

Kaymakam Dalkıran, hasat edilen cevizlerin evlerde i? ceviz olarak işlendiği i?in ev kadınlarına iş sahası oluşması bakımından da ?ok faydalı olduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:
"?retilen cevizlerin bir?oğu i? ceviz olarak satılmakta olup, üreticilerimiz cevizlerini daha ?ok ceviz tüccarlarına vermektedir. 2007 yılı fiyatları 1 kilogram kabuklu ceviz 8-10 YTL, i? ceviz ise 18-25 YTL arasında satılmaktadır. Cevizin il?eye yıllık getirisi tahminen 5 milyon YTL civarındadır. Cevizin ev kadınlarına iş sahası oluşturması yanında dış kabukları kışın yakacak olarak da kullanılmaktadır."

ORGANİK CEVİZ ?RETİMİ...

Dünya Bankası ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı desteği ile il?ede organik ceviz üretimine başlandığını belirten Kaymakam Dalkıran, il?ede 77 adet ?ift?inin 380 dekar alanda üretim ?alışmalarına başladıklarını kaydetti.
Dalkıran, organik ceviz üretiminin Oğuzlar'da ceviz kalitesini yükselteceğini belirterek, önümüzdeki yıllarda ürün alacaklarını ifade etti.

İl?edeki tarım alanlarının ?ok az, dağlık ve kayalık olmasının tarımsal faaliyetleri kısıtladığına ve ?ayır ve mera alanlarının olmamasının da hayvancılığın gelişmesini engellediğine dikkati ?eken Kaymakam Dalkıran, bu nedenle il?e tarımı ve ekonomisi a?ısından cevizin öneminin daha da arttığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!