Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da Baden Württemberg Eyaleti'nde Türkçe anadil öğretmeni olarak görev yapan ve 2007 yılında emeklilik haklarını istedikleri için, görevlerine son verilen 11 öğretmenin hukuk mücadelesinde mutlu sona gelindi. Türkiye’de birlikte açtıkları hizmet tespit ve temyiz davalarını 2004 yılında kazanan üç öğretmenden Müslüm Şahin'e emekli maaşı bağlandı. Primleri eksik hesaplanan Ulviye Karamehmetoğlu ile Müzeyyen Kızıltepe, hizmet dökümlerinin düzeltilmesini bekliyorlar. Hukuk mücadelesini sürdüren diğer öğretmenler de kazanılan davayı misal göstererek haklarına kavuşabilecekler. Maaşlarını Almanya verdi “Türkiye'den gönderilen öğretmenlere çifte maaş, emeklilik ve sağlık sigortaları, Almanya’daki yol masrafları ödenirken, bizler sağlık sigortamızı kendimiz ödeyip komik bir maaşla çalıştık. Ayrıca buraya gelen öğretmenlere tecrübeli öğretmenler olarak rehberlik, koordinasyon çalışmaları, danışmanlık hizmetleri verdik. Alman ve Türk toplumu arasında köprü görevini üstlendik. Çocuklarımıza bayrak, yurt, ulus, Atatürk, vatan, millet sevgisi vermeye çalıştık. Bulundukları ülkeye uyum sağlamaları için Almanların önemli günlerinde etkinlikler düzenledik. Kendi kültürümüzü, yurdumuzu tanıtmak amacıyla görevler üstlendik. Çocuklarımızın okullarda başarılarını artırmak için canla başla çalıştık. Kadınlarımıza okuma-yazma, Almanca kursları, öğrencilere ev ödevlerinde yardım kursları açtık. Ders verme dışında yer alan bu hizmetleri ücretsiz verdik." Yıllar süren bürokrasi Almanya ve Türkiye'de dava açtılar Emeğe saygı Sevindirici gelişme
Almanya'ya göçmen işçi olarak gelen Türk ailelerin çocuklarının anadillerini unutmamaları amacıyla 1970’li yıllardan itibaren Baden Württemberg Eyaleti'nde Türkçe öğretmeni olarak işe alınan öğretmenler, emekli olmak istediklerinde bu hak verilmeyince mücadeleye başlamışlardı. 2007 yılında da hiçbir gerekçe gösterilmeden bu öğretmenlerin işlerine son verilmişti. Maaşlarını Almanya’nın ödediği 11 öğretmen arasında yer alan ve sağlık sigortası, kıdem tazminatı ve emeklilik primlerinin ödenmesi için hukuk mücadelesini başlatan öğretmenlerden Ulviye Karamehmetoğlu ve Müslüm Şahin, şu açıklamada bulundular:
Sosyal hakları için sürekli konuşup yazıştıklarını, ancak konsolos değişimleri nedeniyle sorunlarına bir çare bulamadıklarını belirten iki öğretmen, "Her defasında sorunlarımızı baştan tekrar anlatmak zorunda kalıyorduk. Şikayetlerimiz, başvurularımız, dilekçelerimiz sonuçsuz kalınca 2002 yılında Müzeyyen Kızıltepe ile birlikte üç arkadaş dava açtık. Diğer meslektaşlarımız davayı kazanma şanslarının olmadığını düşünerek bize katılmamışlardı. 2004 yılında hizmet tespit davasını kazandık. Mahkeme kararına rağmen primler ödenmedi. Bu gelişmeden sonra 28 Mart 2007 tarihinde Stuttgart Başkonsolosluğu'nda 11 öğretmen olarak bizlerin görevlerine son verildi" dediler.
Bir anda sosyal hiçbir hakka sahip olmadan işsiz kalan öğretmenlerin bir kısmı Almanya’da bir kısmı ise Türkiye’de davalar açarak hak mücadelesi başlattı. “Onları ben yollamadım. Maaşlarını Almanlar ödüyor” gerekçesiyle söz konusu 11 öğretmenin emeklilik primleri ile kıdem tazminatlarının ödenmesine karşı çıkan Dışişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) temsilcilerinden oluşan Ortak Kültür Komisyonu'na karşı başlattıkları hukuk mücadelesini kazanan üç öğretmen, “Hakkımızı aradık. Başardık. Emeğimize saygı duymayan kişi ve kurumlara ders verdik” diyerek sevinçlerini dile getirdiler.
Ali Tekgöz, Dursun Işık, Müzeyyen Kızıltepe, Müslüm Şahin adına konuşan grup sözcüsü Ulviye Karamehmetoğlu, şunları söyledi: “2004 yılında davayı kazandıktan sonra, emeklilik işlemleri çalışırken yapılamadığından, görevimiz bitirildikten iki ay sonra 30-35 yıllık primlerin ödemesinin çok tutacağı belirtilerek bizi görüşmeye çağırdılar. Yarım kıdem tazminatı karşılığında Türkiye’deki ve Almanya’daki tüm haklarımızdan vazgeçeceğimizi bildiren bir yazı imzalatıp bizi susturmaya çalıştılar. Bu haketmediğimiz uygulamalar Ankara’daki komisyonun ayıbı olarak kalacaktır. Emeğimize ve hakkımıza saygısız davranmak isteyenlere, emeğe ve hakka saygı dersi verdik. T.C. kanunlarının bize verdiği yasal hakkımıza sahip çıktık ve bunu başardık. SSK'daki 30 ayı aşan işlemler süresince Stuttgart Başkonsolosluğu hep yanımızda oldu.”
Stuttgart Başkonsolosu Ümit Yardım, öğretmenlerin hak mücadelesinde gelinen durumun sevindirici olduğunu söyledi. Emeklilik sorunlarının giderilmesi için hukuk yoluna başvuran üç öğretmenin hukuk prosedürünün tamamlandığını belirten Yardım, diğer öğretmenlerin de hizmet tespit davalarının sonuçlanmasından sonra haklarının verileceğini açıkladı. Başkonsolos, “Öğretmenler çok hizmet verdiler. Onlara sevgi ve saygım sonsuz. Çok sıkıntı çektiler. Biz de çok üzüldük. Mağduriyetlerinin giderilmesi için başkonsolosluk olarak büyük gayret sarfettik. Üç öğretmen dışında kalan diğer öğretmenlerin de haklarına en kısa zamanda elde edeceklerini düşünüyorum” diye konuştu.