Öğrenciler ve tarihçiler sergide

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler ve tarihçiler sergide
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2012 17:24

Mörfelden-Walldorf'taki „Hürriyet Tanıklığında Göçün 50 Yılı“ sergisinin ilk ziyaretçileri arasında, öğrenciler ve politikacılar dikkati çekiyordu. Ziyaretçiler bu bölgenin tarih boyunca göç aldığını hatırlaratak, „Sergiyle bu gerçekler yeniden bilince çıkıyor. Serginin burada açılması çok iyi oldu“ görüşünde birleştiler.

Haberin Devamı

Fotogaleri: MÖRFELDEN-WALLDORF İLK ZİYARETÇİLER

Hürriyet gazetesinin Avrupa tesislerine yıllardır ev sahipliği yapan Mörfeden ve Walldorf’ta gerçekleştirilen "Hürriyet Tanıklığında Göçün 50 Yılı" sergisinin ilk gününde, ziyaretçiler serginin kentin tarihi ve güncel sosyal yapısıyla bağlantısına dikkat çektiler.

Walldorf Belediye Binası'nda Belediye Başkanı Heinz-Peter Becker'in de katıldığı ikinci bir toplantıyla ziyarete açılan serginin ilk ziyaretçiler, aralarında Türklerin de bulunduğu öğrenciler, öğetmenleri, Belediye Meclisi üyeleri, birinci kuşak Türkler ve yerel tarihle ilgili çalışma gruplarından Walldorf'lular oldu.

İlk ziyaretçileri selamlayan Başkan Becker, Mörfelden-Walldorf nüfusunun neredeyse üçte birinin göçmen kökenli olduğunu vurguladıktan sonra, en büyük göçmen grubunu Türklerin oluşturduğunu hatırlattı ve şöyle devam etti:

"Hürriyet gazetesinin Türk işçilerin Almanya’daki yaşamı ve 50 yıl boyunca karşılaştıkları sorunları gözler önüne seren sergiyi aynı anda iki belediye binamızda açmaktan kıvanç duyuyoruz. Türk kökenli vatandaşlarımız burada kendilerine iyi bir yer edinmiş bulunmaktadırlar. Sergi Mörfelden Walldorf’taki yaşama ilişkin fotoğraf ve yaşam öyküleriyle zenginleştirildi. Hakettiği ilgiyi görmesini ve birlikte yaşamın daha da gelişmesine katkıda bulunmasını umuyoruz."

Bertha von Suttner Schule’nin 8 ve 12’inci sınıf öğrencileriyle birlikte sergiyi ziyaret eden öğretmenler Andrea Weber-Wirth ve Nurten Yetkin, göç konusunu derslerde özel olarak işledikleri için bu sergiyi ilgiyle incelediklerini belirttiler.

Serginin Türkiye ve göçle kişisel bağları nedeniyle kendileri açısından da çok önemli bulduklarını belirten öğretmenler, önümüzdeki günlerde serginin içeriğini değerlendireceklerini söylediler. Hem anne tarafından, hem de baba tarafından büyükanne ve büyükbabalarının 60’lı yıllarda Almanya’ya çalışmaya gelen ilk kuşaktan olduğunu belirten Nurten Yetkin,

"Annem ve babam, babamın annesi ve babası, kardeşim burada yaşıyorlar. Sergiye onlarla da geleceğiz. 3 kuşaktır yaşadığımız kentin belediye binalarında böyle bir serginin açılması çok önemli. Onların da sergiyi benim gibi heyecanla gezeceklerine eminim. Annemin Worms’ta yaşayan anne ve babasını da sergiye davet edeceğim" dedi.

İngilizce ve Almanca öğretmeni Nurten Yetkin, 3 yıldır öğretmenliğini yaptığı 8 E sınıfında “hayat bilgisi-felsefe” dersinde bu yıl sanayi devrimi ve göç konusunu işlediklerini belirttikten sonra, “Bu açıdan sergi bizim için çok faydalı olacak” dedi.

Sınıfından 8’i Türk kökenli 26 öğrencisinin sadece 5’inin Alman, diğerlerinin çeşitli uluslardan göçmen çocuğu olduğunu vurgulayan Yetkin, "Öğrenciler konuya doğal olarak büyük ilgi gösteriyorlar" diye konuştu.

"Ben de Türkiye’de misafir işçi oldum" diyen ve 8 yıl yaşadıkları İstanbul’u halen de çok sevdiğini vurgulayan Öğretmen Andrea Weber-Wirth de, öğrencilerinin sergiye ilgi göstermesinin çok sevindirici bulduğunu söyledi.

Hem eşinin, hem de kendisinin İstanbul’da öğretmen olarak çalıştığı dönemi halen unutamadıklarını, her fırsatta kenti ziyaret etmeye çalıştıklarını belirten Weber-Wirth,

"Öğrencilerimiz Türkiye’ye çok ilgili. Zaten bu yıl okul gezisini de İstanbul’a yapmıştık. Okulumuzdan 59 öğrenciyle İstanbul’u gezdik. İstanbul’u çok sevdiler. Bu nedenle sergiye özel ilgileri var" dedi.

Mörfelden-Walldorf Belediye Meclisi üyeleri Kate Raiss (Yeşiller), Georg German (SPD) ve Alfred J. Arndt (DKP), kentin tarihinde göçün büyük bir rolü olduğunu hatırlatarak, belediye binasında böyle bir sergi açılmasını önemli bulduklarını belirttiler.

Walldorf Müzesi çatısı altında faaliyet gösteren Walldorf Tarihi Araştırma Grubu’ndan Marianne ve Erwin L. Pons da Walldorf'un 300 yıl önce dini baskılar nedeniyle Fransa’dan bu bölgeye göç eden Protestan Waldensler tarafından kurulduğuna dikkat çekerek, "Burası hep bir göçmenler kenti oldu" dediler.

Belediye Başkanı Heinz Peter Becker, Entegrasyon Sorumlusu Peter Metz, ilk günde sergiyi ziyaret edenlere eşlik ettiler.

İlk ziyaretçiler arasında serginin onur konuklarından Mehmet Emekçi’yle oğlu Bülent Emekçi, Mustafa ve Yeter Kalem’le kızları Ayla Kalem ve Yusuf Ergül de yer aldı.

Yaşları 14 ile 19 arasında değişen 8, 12 ve 13'üncü sınıf öğrencileri sergiyle aynı adı taşıyan filmi ilgiyle izlediler.

Türkçe ve Almanca sergi gazetelerini ders kapsamında incelemek üzere alan öğrencilerden bazıları, ayrıca anneleri ve babaları için de gazete aldılar.

Kentin çeşitli yerlerine asılan sergiyle ilgili afişleri gördüğünde çok heyecanlandığını belirten Bertha von Suttner Schule 12’nci sınıf öğrencilerinden Dilara Pektaş (19), "Serginin açılışını dört gözle bekledim" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!