Güncelleme Tarihi:
OECDnin hafta sonu yayınladığı 'Cinsiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma" başlıklı raporda 'Cinsiyetlere göre istihdam uçurumu, çalışan kadınların yüzde 50den az olduğu Türkiye, Meksika, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde en belirgin durumdadır. Kadın istihdam oranları İzlanda, Danimarka, Norveç, İsveç ve İsviçrede en yüksek durumda ve yüzde 70in üzerindedir" denildi.
Raporda, 'Kadınların parlamentoda en yüksek temsille bulunduğu ülkeler, kadınların emek piyasasında büyük yer aldıkları İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka gibi İskandinav ülkeleriyle Hollandadır. Kadınların işgücüne katılımlarının de düşük olduğu Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Macaristanda, kadınların parlamentoda temsil oranları da düşüktür" ifadesi yer aldı.
OECD tarafından Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınlanan 'Cinsiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma" başlıklı yeni bir raporda dünyada kadın nüfusundan daha iyi yararlanmanın ekonomik büyümeyi artıracağı, yoksulluğu azaltacağı, sosyal ortamı geliştireceği ve tüm ülkelerde sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanmasına yardımcı olacağı belirtildi. Raporda kadınların ekonomik, sosyal gelişmede ve çevre korumada oynadıkları rollerin artırılmasına yönelik önlemler ele alındı.
Raporun 'Kadınlar ve Ekonomik Büyüme" başlıklı bölümünde insani sermayenin yarısını oluşturan kadınların dünyada 'en az yararlanılan kaynak" olduğu belirtildi. Ulusal ve küresel düzeyde sürdürülebilir ekonomik büyümenin kadınların işgücüne katılımına ve yetenekleriyle mesleki hünerlerinden daha fazla yararlanılmasına bağlı olduğu belirtilen çalışmada, kadınların işgücüne daha fazla katılımlarıyla birçok OECD ülkesinde görülen 'yetersiz doğurganlık" ve yaşlanmanın etkilerinin telafi edilebileceği kaydedildi.
OECD BÖLGESİNDEKİ BÜYÜMEDE KADIN DAMGASI
Rapora göre, son onyıllarda OECD bölgesindeki büyümede kadınların daha fazla istihdam edilmelerinin önemli yer tutuyor. 1995ten bu yana kadın ve erkeklerin istihdamı arasındaki farkın kadınlar lehine kapandığı, Avrupada son dönemde genel istihdam artışının yarısının kadınlara ait olduğu, yıllık ekonomik büyüme rakamlarının yaklaşık dörtte birlik bölümünde de bu istihdam artışının etkili olduğu kaydedilen raporda şöyle denildi:
TÜRKİYEDE KADIN-ERKEK İSTİHDAM UÇURUMU VAR
'Kadınların işgücüne katılım oranı tüm ülkelerde erkeklerden azdır. Her 100 kadından ortalama 60ı OECD ülkelerinde işgücüne katılıyor. Ancak sosyal ve ekonomik faktörler olduğu kadar kamu politikalarından kaynaklanan nedenlerle ülkeler arasında da büyük farklılıklar söz konusudur. Cinsiyetlere göre istihdam uçurumu, çalışan kadınların yüzde 50den az olduğu Türkiye, Meksika, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde en belirgin durumdadır. Kadın istihdam oranları İzlanda, Danimarka, Norveç, İsveç ve İsviçrede en yüksek durumda ve yüzde 70in üzerindedir."
KADINLAR VE HÜKÜMET ETME
Raporun 'Kadınlar ve Hükümet Etmeö adlı bölümünde ise Türkiyenin de ele alındığı şu örnek verildi:
'Kadınların işgücü içinde aldıkları pay ile parlamentoda temsilleri arasında bir ilişki bulunmaktadır. Kadınların siyasi hayata katılımları, kısmen ekonomiye katılımlarını da yansıtmaktadır. Kadınların parlamentoda en yüksek temsille bulunduğu ülkeler, kadınların emek piyasasında büyük yer aldıkları İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka gibi İskandinav ülkeleriyle Hollandadır. Kadınların işgücüne katılımlarının de düşük olduğu Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Macaristanda, kadınların parlamentoda temsil oranları da düşüktür."