Güncelleme Tarihi:
Marintürk İstanbul City Port Pendik'de 28 Eylül'de VIP misafirler ve basın için açılışı, 29 Eylül'de ise resmi açılışı gerçekleştirlen fuara ilişkin yapılan açıklamaya göre, American Express ana sponsorluğunda NTSR Fuarcılık tarafından düzenlenen etkinlik bu yıl 31. yılını kutladı.
Türkiye'de “deniz üstünde yapılan tek fuar” olma özelliği ile öne çıkan Uluslararası İstanbul Boat Show'da, 2013'ün en yeni mega yat, yelkenli ve motoryat tasarımları görücüye çıktı.
Global ekonomik krize rağmen 7 günde 140 tekne siparişi alınan Boatshow'da, fuarın en fazla ilgi gören mega yatları ise farklı ülkelerden talipleri ile sipariş görüşmeleri yapma fırsatı buldu. Fuara geç gelen 12 milyon avroluk Princess, Suudi Arabistan'lı bir petrol şeyhi tarafından satın alındı. Yine fuara geç gelen bir başka mega yat Cobra'ya, Türkiye'den Elif Dürüst talip olurken ismi açıklanmayan bir İngiliz iş adamıyla büyük oranda satış için yol alındığı öğrenildi. Fuarda dikkati çeken bir başka mega yat Merlin, yelkenli oluşuyla ilgi odağı oldu. Merlin'e talip olan Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistanlı iş adamları ile el sıkışması bekleniyor.
Fuarda görücüye çıkan Lagoon 420 Katamaran ise, deniz tutkusundan vazgeçmeyen Avrupalı ve Türk iş adamlarının tercihi oldu. İngiliz, Alman ve Türk iş adamları daha güvenli yol seyri, daha az yakıt kullanımı ve uygun fiyatları ile denizde mega yat lüksü sunan katamaranları tercih etti. Fuarda 7 günde 6 katamaran satışı gerçekleşti. Fuarın en küçük ve en ucuz teknesi Stingray siparişlere yetişemezken, bu yıl cruiser tipi küçük teknelere de ilgi büyük oldu.
Tekne ve yat sahibi olmanın artık bir statü sembolü değil, bir hobi ve yaşam biçimi olarak değerlendirilmesini amaçlayan İstanbul American Express Boatshow, bu yıl, 35 bin liradan başlayan en ucuz teknelerle de dikkati çekiyor. Tekne, mega yatlar ve motoryatların fiyatları 12 milyon avroya kadar çıkıyor. Türkiye'de üretilen yatlar dünyanın değişik ülkelerinde dolaşıyor. Birçok ünlü yat siparişini Türkiye'deki firmalara yaptırıyor. Rus işadamı Roman Abramoviç ile Emlak kralı Donald Trump da yatlarını Türkiye'de ürettirdi. Türkiye bugün ağaç yat yapımında dünya ikincisi konumunda bulunurken, mega yat üretiminde ise İtalya ve ABD'nin ardından üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin adı, şimdiden yat sektöründe iddialı olan İtalya, Fransa, İngiltere, ABD ve İspanya gibi ülkelerle birlikte anılıyor.
Bu yıl 150 bin metrekare alanda kurulan Uluslararası İstanbul Boat Show'da 650'den fazla dünya markası yer alıyor. Türkiye'nin deniz üstünde düzenlenen tek denizcilik fuarı İstanbul Boatshow'da ziyaretçiler, son teknoloji ve son model tekneleri deniz üstünde inceleme fırsatı bulurken, fuarın kara alanında ise çeşitli tekne donanımları, tekne malzemeleri ve aksesuarlarını yakından görüp inceleme fırsatı yakalıyor. İstanbul Boat Show'a tüm American Express kart sahipleri ücretsiz olarak giriş yapabiliyor.
Ödüllü tasarımlar Boatshow'da
Bu yıl Borusan Marine'in Türkiye'de üretimine yeni başladığı ünlü Fransız Yat markası RHEA'nın en yeni modelleri Türkiye'de ilk kez 31. Uluslararası İstanbul Boatshow'da tanıtılıyor. İç ve Dış tasarımı Halit Yukay tarafından yapılan ve Mazu Yachts tarafından denize ilk kez indirilen Falcon, Avrupa'nın en iyi 5 teknesinden biri olan HANSE 415, Jeanneau 57 ve Jeanneau 53 modelleri, Dünya Yachts tarafından üretilen 38 metrelik mega yat “Dream On”, Beneteau'nun amiral teknesi Trawler serisinin yeni modeli “Swift Trawler 50”, fuarın en fazla ilgi gören tekneleri arasında yer alıyor.
2011 yılında 54 bin 786 kişinin ziyaret ettiği Uluslararası İstanbul Boat Show'da, boyları 3 metre ile 58 metre arasında değişen 250'den fazla tekne denizde sergilendi. Fuarda 203 firma, 650 ulusal ve uluslararası marka, deniz tutkunlarıyla buluştu.