Güncelleme Tarihi:
Obama, ABD-Çin ilişkilerinin olumlu olmasının iklim değişikliği, temiz enerjinin geliştirilmesi ve ekonomik toparlanma gibi kilit küresel sorunlar ile nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve barışın sağlanması gibi güvenlik sorunlarına çözüm kapısını açtığını ifade etti. Başkan Obama, bazı küresel sorunların ABD ile Çin arasında işbirliği yapılmaması durumunda çözülemeyeceğini söyledi.
Çin gezisinin ilk durağı Şanghay'daki Bilim ve Teknoloji Müzesinde öğrencilere hitaben konuşurken, iklim değişikliğini en kritik sorunlardan biri olarak niteleyen Obama, Kopenhag'daki toplantıda liderlerin ABD ve Çin'in ne yaptığını izleyeceğini söyleyerek, bunun iki ülke liderlerinin sırtındaki sorumluluk olduğunu kaydetti.
DENGELİ TİCARET İHTİYACI
Çin'in yükselişini engellemeye çalışmadıklarını söyleyen Obama, ancak iki büyük ülke arasındaki ticaretin dengeli olması gerektiğini vurguladı.
Amerikan tarafının verilerine göre, iki ülke arasındaki ticarette ABD'nin verdiği açık eylül ayında yüzde 9,2 artarak, 22,1 milyar dolar seviyesine geldi. Bu, Kasım 2008'den bu yana ulaşılan en yüksek miktar oldu.
ŞANGHAY İLE CHICAGO ARASINDA İŞBİRLİĞİ
Şanghay ve Chicago şehirlerinin özellikle temiz enerji konusunda birbirlerinden öğrenebilecekleri şeyler bulunduğunu kaydeden Obama, iki şehirde de dev binalar bulunduğunu, temiz enerjinin 2010 Şanghay Dünya Fuarının ana temalarından biri olarak belirlendiğini ve iki şehrin 1985'ten beri kardeş şehir olduğunu hatırlattı.
SIKI SANSÜR KARŞITIYIM
ABD Başkanı Obama, serbest bilgi akışının bir ülkeyi daha da güçlendirdiği görüşünü dile getirdi ve "Ben çok sıkı bir sansür karşıtıyım ve açık internetten yanayım" diye konuştu.
Şinhua ajansının bildirdiğine göre, Çin ile aralarındaki öğrenci değişimini genişleteceklerini belirten Obama, Çin'de öğrenim gören Amerikalı öğrenci sayısını 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.
TAYVAN SORUNU
Tayvan sorununda "tek Çin" politikası" izlediklerini yineleyen Obama, Tayvan Boğazının iki yakası arasındaki ilişkilerde gelişme kaydedilmesinden mutluluk duyduklarını belirtti. Ancak Obama, ABD'nin Tayvan'a silah satmasıyla ilgili bir soruya yanıt vermedi.
Ülkelerin dünya kültürünün çeşitliliği için diğerlerinden bir şeyler öğrenmesi gerektiği görüşünü dile getiren Obama, bu birbirine bağlantılı dünyada her ülkenin kendi kültürü, tarihi ve gelenekleri bulunduğuna dikkati çekti ve "ABD için iyi olan bir şeyin otomatikman başkaları için de iyi olacağını düşünmemek çok önemli" dedi.
BM GİBİ AİLE
Ailesini "Birleşmiş Milletler gibi" diye tanımlayan Obama, babasının Kenya'dan, annesinin Kansas'tan olduğunu, yarı Endonezyalı olan kız kardeşinin Çin asıllı bir Kanadalıyla evlendiğini anlattı.
Obama, bugün başkent Pekin'e geçerek Çin ziyaretini sürdürecek. Obama'nın, başta Devlet Başkanı Hu Cintao olmak üzere Çin liderleriyle görüşerek, ikili ilişkilerin yanı sıra İran ve Kuzey Kore nükleer sorunları gibi uluslararası konuları ele alması bekleniyor.