Güncelleme Tarihi:
KOCASINDAN habersiz Türkiye'deki yatalak annesine, kardeşlerine para göndermek isteyen kadınların dramını anlatan yazı büyük ilgi gördü.
Telefonlar durmadı.
'O Kadınlar' başlığıyla yayınlanan yazıda, kocalarının kızmasından korkan kadınlar, ek işlerde çalışıp kazandıkları paraları gizlice Türkiye'deki yakınlarına gönderememekten şikayet ediyorlardı.
Kara para önleme yasasına göre bankadan para gönderen her kişinin isim ve adreslerinin kaydedilmesi bu kadınları çok zor duruma düşürdü.
Çünkü, bankalar yıl sonunda, müşterilerinin ev adreslerine yaptıkları işlemlerin dökümünü gönderiyorlar. Bu bildirim kocanın eline geçerse yandı kadınlar.
Koca hemen soracak; “Bu parayı nereden buldun da anana gönderdin.”
Ondan sonra okkalı bir dayak. Veya en azından bir küfür.
Banka veznelerinin önünde yaşanan bu acılı olayı gizlemek için bazı kadınlar komşuları veya bir yakınlarının üzerinden Türkiye'ye para gönderiyorlar. Eğer sır tutan yakın birini bulabilirse.
Böylece kendi isimleri kayıtlara geçmiyor.
BİR BAŞKA SORUN
KADINLARIN bu durumunu bilen bankacılar bir başka uyarıda bulunuyorlar:
-Karı- koca müşterek hesap açtıklarında ayrı ayrı para çekebilsinler. Çoğunlukla kocalar açtıkları hesaptan birlikte para çekilmesini istiyorlar. Kadın para çekmek isterse mutlaka kocasının da yanında bulunması lazım. Belki, erkekler bu yolla karılarının kaç para çektiğini kontrol etmek istiyorlar.
Bir hanım bankacı anlatıyor:
-Uzun yıllardır bu dram yaşanıyor. Her fırsatta eşleri sık sık uyarıyorum. Bankada 'münferit' hesap açtırın diye. Münferit hesap açtırırlarsa eşlerden biri ölse de diğeri bu ortak hesaptan para çekebilir. Böyle olaylarla sık karşılaşıyoruz. Eşlerden biri ölüyor diğeri bankadan para çekemiyor. Parasız kalıyor. Ayrıca, veraset sırasında bankadaki paradan yüklü bir veraset vergisi alıyorlar. Oysaki münferit hesap açtırılsa sağ kalan eş paranın tümünü de çekebilir.
ALMAN BANKALARINDA
Genç bir hanım telefonda konuşuyor;
“Babam öldü. Annemle, bankaya gittik. Banka bize para ödemeyeceğini söyledi. Çünkü annemle babamın hesapları müşterek. Ama, para çekebilmeleri için ikisinin de bankaya gelmesi lazım. Uğraştık olmadı. On parasız kaldık. Bayağı fakirlik çektik. Hiç adetimiz olmadığı halde ondan bundan borç aldık. Bunu zamanında düşünselerdi de geride kalanları dilenci durumuna düşürmeselerdi olmaz mıydı? Neyse, acıları biz de kaldı. Sonunda, Babamın öldüğünü bankaya bildirdik. Veraset ilamı aldık. Yüklü bir veraset intikal vergisi ödedik. Arta kalan parayı çekebildik. Veraset ilamı alındığında Babamın parasında çocuklarının ve yakınlarının veraset hisseleri de belirlendi. Çok uğraştık sonunda bizlere çok küçük bir para kaldı.
Bir başka hanım okur soruyor;
-Alman bankalarında müşterek hesap nasıl açılır ve eşler ayrı ayrı nasıl para çekebilir? Bu benim için çok önemli.
Bu sorunun da cevabı şöyle;
Alman bankalarında da açılan müşterek hesaplar da Türk bankalarında olduğu gibi iki türlü. Müşterek hesaplarda 'Und konto' veya 'Oder konto' olarak isimlendirilen iki çeşit işlem yapılıyor.
*'Und konto' ortak hesabında eşlerin isimlerinin ortasında 'Ve' anlamına gelen (UND) kelimesi giriyor. Örneğin 'Mehmet Und Zeynep' (Mehmet ve Zeynep) olarak kayda geçiriliyor. Bunun anlamı Mehmet ve Zeynep, ancak birlikte bankaya gittiklerinde para çekebilirler. Eşlerden biri olmazsa banka para ödemez.
*Eşlerin biri birinden bağımsız ayrı ayrı para çekebilmeli için 'Oder konto 'hesabı açılıyor. Oder 'VEYA' anlamına geliyor. Örnek; Mehmet ODER Zeynep (Mehmet veya Zeynep) Bu tür kontoda Mehmet veya Zeynep ayrı ayrı giderek bankadan para çekebiliyorlar. Diğer eşin bankaya gitmesine gerek kalmıyor.