Güncelleme Tarihi:
Konferansa Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Gazeteci Yazar Ganira Paşayeva konuşmacı olarak katıldı. Milli marşlar okundu.
Etkinlik saygı duruşu ve Türk, Azeri ve Alman Milli marşlarının okunması ile başladı. Türk Toplumu adına Süleyman Akgün ile Azarbeycan Dostluk Derneği Başkanı Azad Rahim birer selamlama konuşması yaparak, İsviçre ve Fransa’nın soykırımı inkar edenlere hapis cezası vereceğini belirterek bunun Avrupa’nın bir yüzkarası olduğunu vurguladılar. Almanya’da yıllar boyunca 182 kişinin neonaziler tarafından katledildiğine dikkat çektiler.
Cumhurbaşkanı adına konuştu
Konferansta hazır bulunan Azerbaycan temsilcisi Fikret Akhundov, Büyükelçi Parviz Shahbazov adına bir konuşma yaptı. Akhundov, Azerbaycan’da da aynı saatlerde bir anma töreni düzenlendiğini anımsatarak, “Hocalı katliamının 20. yılında tüm dünyaya sesleniyoruz biz hak istiyoruz “ dedi.
Rahmetle anıyoruz
Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil ise, Ermenilerin yaptıkları katliamda toplam 613 Azeri vatandaşının hayatını kaybettiğine dikkat çekerek “Düşmanca zihniyete karşıyız. Biz Türkiye olarak cinayetleri kınıyor ve hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz“ şeklinde konuştu.
Türk Hava Yolları Nürnberg Müdürü Dr. Osman Nuri Hasırcı da bu gibi programları önemsediklerini kaydetti.
Hazer Tahsil Medeniyet Merkezi Başkanı Yaşar Musayev, 31 Mart tarihinin resmi bir gün olduğunu belirterek, "Bize destek veren Türkiye’ye minnettarız" dedi.
Dilde ve dinde içte ve dışta beraberlik
Türk Toplumu Sözcüsü Seyfettin Karagöl’ün idare ettiği Konferansa konuşmacı olarak katılan Milletvekili Gazeteci Yazar Ganira Paşayeva sözlerine “Geleceğe kopuk bir şekilde gidilemez. Problemlerimizi iyi bilmemiz gerekir. Dilde, dinde içte ve dışta birlik olmalıyız“ şeklinde başlayarak şunları söyledi:
Milli bilinç ve düşünce içinde olmalıyız
”Biz Dünyaya gerçekleri anlatamamanın cezasının çekiyoruz. İçte ve dışta dilde ve dinde birlik olmalıyız. Biz Türk ve Müslüman olduğumuz için cezalandırıldık. Ruslar sıcak denizlere inmek için bizi işgal etti. Türkiye ile karasal bağlarımızı koparttılar. Bizleri Coğrafi bölünmüşlüğe mahkum ettiler. Birlik ve beraberlik içinde çalışmalıyız. Kıbrıs ve Azerbaycan sorunları tüm Türklerin sorunudur. Milli bilinç ve düşünce içinde olmalıyız. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Ermeniler kendi çıkarları için birlik içindeler. Gittikçede güçleniyorlar. Biz iki devlet bir milletiz. O halde neden güçlü olmayalım. Gün dayanışma günüdür.”
Paşayeva sözlerini, “Şimdi Nürnberg’de toplandık. İnşallah gelecekte Karabağ’da hep beraber toplanacağız ve esarete son vereceğiz“ şeklinde bitirirken, ayakta alkışlandı. Konferans sonunda Ganira Paşayeva’ya bir teşekkür plaketi verildi.