Güncelleme Tarihi:
Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin kararı doğrultusunda Eyaletler Meclisi de Almanya genelindeki 17 nükleer santralin üretim süresinin 8 ile 14 yıl arasında uzatılması karara bağlandı. Başta muhalefet partileri olmak üzere çeşitli çevrelerin karşı çıkmasına rağmen, 1980 yılından önce faaliyete geçen 7 nükleer santralin üretim süresinin 8 yıl, geri kalan 12'sinin de 14 yıl uzatılmasına onay verildi. Böylece Almanya'da en son nükleer santralin en erken 2026 yılında kapatılabileceği de kesinleşti.
ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞINACAK
Anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPD), nükleer santrallerin üretim süresinin uzatılmasıyla ilgili olarak önceden Eyaletler Meclisi'nin devreye sokulmamasını eleştirirken, Federal Anayasa Mahkemesi yolu da gözüktü. SPD'li Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft, Rheinland-Pfalz Eyalet Başbakanı Kurt Beck, Brandenburg Eyalet Başbakanı Matthias Platzeck, Bremen Eyalet Başbakanı Jens Böhrnsen ile Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit dün Berlin'de ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında, hükümetin bu konuyu oldu bittiye getirmesine tepkisiz kalmayacaklarını belirttiler. Eyalet Başbakanları, Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvurucaklarıın resmen ilan ettiler.
“ATOM VERGİSİ"NE DE ONAY
CDU/CSU ve FDP koalisyonunun, nükleer santrallerin üterim süresinin uzatılmasının karşılığı olarak üretici şirketlerden “atom vergisi” alma yolu da açıldı. Eyaletler Meclisi'nde muhalefet partilerinin arabulucu komisyonun devreye sokulması önerisi çoğunluk sağlayamadı. O nedenle hükümetin planladığı şekilde Cumhurbaşkanı Chrisitan Wulff'un da imzalaması halinde “atom vergisi” uygulamasına 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle başlanacağı belirtildi. Bu uygulama çerçevesinde gelecek yıl 2.3 milyar Euro ek girdi sağlanacağına ad işaret edildi. 2016 yılına kadar toplam 14 milyar Euro ek gelir hedeflendiği de açıklandı.