Güncelleme Tarihi:
Ankara'daki Almanya Büyükelçiliği'nin, Ünal'ın vukuatlı nüfus kayıt örneğine ulaşarak Almanya'ya göndermesi kafaları karıştırdı.
Kişinin rızası olmadan yabancı makamlara verilmesi suç olan belgeyi Alman makamlara kimin verdiği merak konusu oldu. Ünal'ın avukatı "Müvekkilimin nüfus kayıt örneği gayri resmi yollarla temin edildiği ortada. Yoksa belgeler rutin olarak mı veriliyor?" dedi.
Almanya'nın Husum kentinde geçici oturum müsaadesi (Duldung) ile yaşayan 34 yaşındaki Ali Sait Ünal, iki ülke arasında diplomatik skandala neden olabilecek bir konuyu ortaya çıkardı. 2000 yılında kaçak olarak Almanya'ya gelen Ali Sait Ünal, polis tarafından yakalanmasına rağmen pasaportu ve vukuatlı nüfus cüzdanı olmadığı için sınır dışı edilemiyor.
Şimdiye kadar toplam dört kez tutuklanan ve bir yıla yakın süre sınır dışı hapsinde tutulan Ünal'ı sınır dışı edebilmek için Husum Yabancılar Dairesi, Ankara'daki Almanya Büyükelçiliği'nden Sait Ünal'ın nüfus kayıt örneğini istedi.
Dosyandan çıktı
Alman Büyükelçiliği, Türkiye yasalarına göre yabancı makamlara verilmesi ağır suç teşkil eden belgeyi, nereden ve kimden aldığını belirtmeden bir mektup ile birlikte Husum Yabancılar Dairesi'ne gönderdi. Ali Sait Ünal'ın avukatı bu arada iltica talebinde bulunan müvekkilinin, dosyasını incelemek için yabancılar dairesinden istedi. Daire, dosyadan Büyükelçiliğin mektubunu ve nüfus kayıt örneği suretini çıkarmayı unutarak avukata verdi.
Dosyada Husum Yabancılar Dairesi ve Alman Büyükelçiliği arasındaki yazışmayı ve kendinin nüfus kayıt örneğini gören Ali Sait Ünal ve avukatı adeta şoke oldular. Hamburg Başkonsolosluğu, üzerinde kaşe bulunmadığı ve nereden geldiği belli olmadığı için Husum Yabancılar Dairesi'nin sunduğu nüfus kayıt örneğine dayanarak yurttaşımıza seyahat belgesi düzenlemeyi reddetti.
Belgeyi kim verdi?
Türkiye kanunlarına göre sadece şahsın kendisinin veya resmi vekaletle yazılı olarak başvuran temsilcisine verilen ve yabancı makamlara verilmesi suç teşkil eden nüfus kayıt örneğinin kim tarafından Alman Büyükelçiliği'ne verildiğini çok merak ettiğini söyleyen Ali Sait Ünal, „Dosyadaki nüfus kayıt örneği kaşesiz. Kimin verdiği belli değil. Türkiye İçişleri ve Dışişleri Bakanlığına telefon açtım. İki bakanlık görevlileri de kesinlikle kendilerinin böyle bir belgeyi yabancı kurumlara verme yetkilerinin olmadığını ifade ederek, 'Nüfus kayıt örneği ancak şahıs kendi veya vekaleti bulunan bir temsilcisi yazılı müracaatla bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünden alabilir. Vukuatlı nüfus kayıt örneği için ayrıca bir gerekçe yazısı da lazım. Sizin nüfus kayıt örneğini kimin yabancı makama verdiği tespit edip, bize bildirirseniz anında suç duyurusunda bulunuruz' dediler.
RUTİN OLARAK VERİLİYOR MU?
Ünal "Acaba Türkiye, Merkez Bankası ve çifte vatandaşlık skandalında olduğu gibi rutin olarak Almanya'nın belge taleplerini karşılıyor mu? İlk düşündüğüm bu oldu. Alman Büyükelçiliği nüfus kayıt örneği kimden aldığını açıklamalı. Türkiye'de rutin bir şekilde Alman makamlara nüfus kayıt örneklerini veriyor mu, açıklık getirmeli“ diye konuştu.
TALEP GELMEMİŞ
Ali Sait Ünal'ın avukatı Nurettin Demir, müvekkilinin nüfus kayıt örneğinin kimden ve nasıl alındığı tespit etmek için bağlı bulunduğu Diyarbakır Dicle'deki nüfus dairesine ve Türkiye Dış İşleri Bakanlığına telefon açtığını belirterek, „İki makam da Alman Büyükelçiliği'nden kendilerine böyle bir talep gelmediği ve kendilerinin nüfus kayıt örneğini vermediklerini söylediler.
Zaten resmi yollarla verilirse mutlaka üzerinde kaşe, tarih, imza bulunurdu. Müvekkilimin nüfus kayıt örneği gayri resmi yollarla temin edildiği ortada. Zaten Hamburg Başkonsolosluğu da bu belgeyi kabul etmedi“ dedi.