Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen neonazi terör örgütü NSU davası şimdiye kadar 30 milyon Euro'ya mal oldu. Her duruşmanın masrafı 150 bin Euro. Şimdiye kadar 500 tanık dinlendi. 223 duruşma yapıldı. Duruşma salı günü 4 hafta tatile girdi ve mahkeme 2016 eylülüne kadar duruşmayı uzattı.
Mahkemenin uzun sürmesi şuna işaret ediyor: Duruşmalarda bugüne kadar seri cinayetler ve banka soygunları ele alındı. 15 banka soygunundan hepsi daha aydınlatılamadı. Dolapta ele alınmamış daha çok sayıda, telefon bağlantıları, mesajlar, yazılar ve disklerden oluşan deliller duruyor.
HEYECANLI AŞAMA
Duruşma yaz tatilinden sonra en önemli aşamaya girecek. Kurban ailelerinin müdahil avukatları yeni dönemde istihbaratın konuyla ilgili gizli belgelerini mahkemeye getirmeye hazırlanıyor. Özellikle Halit Yozgat cinayetinde olay yerinde bulunan istihbarat mensubu Andreas Temme'nin rolünün aydınlığa kavuşturulması üzerinde durulacak. Temme'nin yeniden mahkemeye çağrılması isteniyor. Bunun yanında NSU teşkilatı ortaya çıkınca, Alman iç istihbaratı, NSU ve muhbirlerle ilgili tüm belgeleri niçin yok etme kararı verdi? Bu belgelerin tümüyle duruşmada ele alınması planlanıyor.
ZSCHAEPE ELE VERDİ
Başsanık Beate Zschaepe, son zamanlarda üç avukatının görevden alınması girişimleriyle kendini ele verdi. Zschaepe durmadan yeni dilekçeler yazarak, örgütün elebaşı olduğunu da dışa vurdu. Mahkeme Zschaepe'nin öyle basit bir ev kadını rolü oynamadığını, öteki iki elebaşı cinayet işlerken, banka soyarken, onun evde oturup kedi bakmadığını, mahkemede çevirdiği entrikalarla gördü.