NRW'de koalisyon görüşmeleri başladı

Güncelleme Tarihi:

NRWde koalisyon görüşmeleri başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 12:17

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde kurulmak istenen azınlık hükumeti için bir araya gelen Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller'den oluşan parti yetkilileri koalisyon görüşmelerine başladılar.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nde koalisyon görüşmeleri son aşamaya ulaştı. Sosyal Demokratlar (SPD) ve Yeşiller arasında kurulacak olan azınlık hükumetinin programı ve bakanlıklardaki görev dağılımı konusunda uzlaşma yolları arayan SPD lideri Hannelore Kraft ve Yeşiller NRW Meclis Grubu Başkanı Sylvia Löhrmann çalışma gruplarında görüşmelerini sürdürdü. Zaman açısından kısıtlı bir süreçte bitirilmesi amaçlanan görüşmelerin en geç 10 Temmuz'da sonuçlanması gerekiyor.

NRW Eyalet Meclisi'nin 13 Temmuz'daki oturumunda azınlık hükumetinin oylamaya alınabilmesi için o tarihe kadar hem hükumet programının hem de bakanlıklardaki görev dağılımının tamamlanmış olması gerekiyor. Bu süreçte her iki partinin hedeflerinde birbirlerine ne kadar yakınlaşacağı ve iki partinin siyasi anlamda hangi ortak noktalarda bir azınlık hükumetini taşıyacakları görülecek.

Liderler iyimser

Hannelore Kraft ile Sylvia Löhrmann görüşmeler öncesinde koalisyonda uyumlu bir çalışma için önlerinde bir engel bulunmadığını vurguladılar. Görüşmelere katılan 28 kişilik görüşme delegasyonları çeşitli çalışma gruplarına ayrılarak temel konuları masaya yatırdı. Varılan uzlaşma neticesinde hükumet programına alınan kararların en geç 10 Temmuz tarihine kadar SPD ve Yeşillerin parti kongrelerinde onaylanması gerekiyor.

Üçüncü deneme

NRW'de SPD ve Yeşiller arasında şimdiye kadar üç ayrı dönemde koalisyon görüşmeleri yapıldı. İlk iki koalisyon görüşmeleri 1995 ve 2000 yıllarında yapılan seçimlerin ardından gerçekleşti. Ancak her iki görüşme uzun tartışmalara sahne olmuştu. Son koalisyon görüşmelerinden ise her iki partinin yetkilileri olumlu bir sonuç çıkmasını bekliyor. Toplam 15 yıllık bir iktidar döneminden sonra 1995'de koalisyona gitmek zorunda kalan Başbakan Johannes Rau, Yeşiller ile bir ay boyunca koalisyon görüşmeleri yürütmek zorunda kalmıştı. Uzlaşma sağlanmasına rağmen koalisyon yıllar boyunca istikrar kazanamamıştı. İkinci denemede ise başbakanlık görevinde Wolfgang Clement bulunuyordu. SPD yine zorlu görüşmeler sonucunda Yeşilleri ikna etmeyi başarmıştı.

CDU arayış içinde

SPD ve Yeşiller'in azınlık hükumeti kararı ile iktidardan düşen Hıristiyan Demokratlar'da (CDU) yeni meclis grup başkanı arayışına girdi. Adaylar arasında gösterilen CDU Genel Sekreteri Andreas Krautscheid başkanlık için aday olmayacağını açıkladı. Parti grup toplantısında bir açıklamada bulunan Krautscheid parti merkezindeki görevine devam etmek istediğini belirtti. Krautscheid ayrıca bu göreve parti tabanı tarafından yüzde 99'luk bir netice ile daha yeni getirildiğini vurguladı.

Kim başkan olacak

Parti lideri Jürgen Rüttgers'in parti başkanlığı için yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından başkanlık görevi için Çalışma Bakanı Karl-Josef Laumann ve Uyum Bakanı Armin Laschet'in isimleri geçiyor. Laumann veye Laschet'in meclis grup başkanlığına gelmesi durumunda bir sonraki eyalet seçimlerinde bu adayın parti lideri konumuna gelmesi, seçimlerde de başbakan adayı olması söz konusu. CDU'nun 6 Temmuz'da yeni başkanını seçmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!