NOKİA'YA ÖFKE

Güncelleme Tarihi:

NOKİAYA ÖFKE
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2008 21:49

Nokia'nın Bochum tesislerini kapatma kararını protesto mitingine Almanya'nın birçok köşesinden 20 binin üzerinde kişi katıldı. Aileleri ve çocuklarıyla protesto eylemine katılan işçiler, "İşyerimizi kurtarmak için sonuna kadar mücadeleye hazırız" dediler.

Haberin Devamı

Dünya'nın en büyük mobil telefon üreticisi Nokia, dün Almanya'da 20 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir mitingle protesto edildi. Nokia'nın, Bochum kentindeki fabrikasını Romanya'ya taşıma kararı almasının ardından sokaklara dökülen işçilere, binlerce katılımcı destek verirken, aralarında ünlü politikacılar da yer aldı.
Canlı yayın yaptılar

Almanya’nın her yerinden protesto yürüyüşü ve eylemine katılan 20 binin üzerinde katılımcı, pankartlar ve sloganlarla daha fazla kazanç uğruna binlerce işçiyi sokağa atan Nokia’yı öfkelerini dile getirdiler.
Sabahın erken saatlerinden itibaren fabrika önünde toplanan işçiler, buradan fabrika yakınlarında Riemke Markt’a yürüdüler. Protesto eylemini geniş bir meyda topluluğu izledi, bazı televizyon kanalları canlı yayın yaptı.
Kara salı

İlk konuşmayı yapan IG Metall Bochum Başkanı Ulrike Kleinebrahm, Bochum’un kapatılması haberini aldıkları salı gününü "Kara Salı" olarak niteledi. Milyarlar kazanan bir şirketin karlı bir fabrikasını kapatmasına anlam veremediklerini belirten Kleinebrahm, işyerlerini korumak için sonuna kadar mücadele etmeye kararlı olduklarını söyledi. Kleinebrahm, geniş destekleri için katılımcılara teşekkür etti.
Sıra Finlandiya'da

Nokia İşçi Temsilciliği Başkanı Gisela Achenbach, personel olarak şimdiye kadar her türlü fedAkarlığı yaptıklarını bildirerek, "Bunun karşılığı sokağa atılmak olmamalıydı" dedi. Bochum’dan sonra sıranın Finlandiya’da olduğunu, çünkü orada da üretim maliyetlerinin Almanya ile aynı olduğunu bildirerek, Finlandiyalı işçilerden dikkatli olmalarını istedi.
Nokia'yı dava ediyorum

IG Metall Başkanı Berthold Huber, "Nokia’yı dava ediyorum" diye başladığı konuşmasında, işçilerle konuşmadan kazançlı bir fabrikayı daha fazla kar için kapatan Nokia için beraatın söz konusu olmadığını söyledi.
"Nokia işçilerin başına kurşun sıktı" diyen Huber, düşük vergi ve ücretle doğu üretip, batıda pahalı satma hesabının uzun vadede işlemeyeceğini savundu. Oldukça sert konuşan Huber, "Nokia’da biraz insanlık kalmışsa Bochum’u kapatma kararını geri alır" dedi.
Anayasada, mülkiyet hakkının kamu yararına kullanılacağı hükmünün yer aldığını hatırlatan Huber, politikacılara da çağrı yaparak bu konuda yasal düzenleme yapmalarını, firmaların kolayca fabrika kapatmalarının engellenmesini istedi.

Dağdelen de katıldı

Protesto eylemine katılarak Nokia işçilerine destek veren Sol Parti Federal Milletvekili Sevim Dağdelen, Nokia’nın Avrupa Birliği'nden (AB) aldığı mali destekle fabrikasını Romanya’ya taşımasının AB mevzuatına aykırı olduğunu savundu.

AB’nin desteğiyle bir AB ülkesinden başka bir AB ülkesine fabrika taşınamayacağını savunan Dağdelen, Sol Parti olarak bu konuda girişimlerde bulunacaklarını bildirdi. Almanya’nın sübvansiyon politikasını eleştiren Dağdelen, sübvansiyonların sürekli işyeri güvencesi sağlama şartına bağlanmasını istedi. Dağdelen, "İşçiler alınan vergiler sübvansiyon olarak şirketlere aktarılıyor. Nokia örneğinde olduğu gibi bu durumda kendi işsizliklerini finanse etmiş oluyorlar" dedi.

Helsinki'de görüşme

Öte yandan Nokia’nın üst yönetimi, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de işçi ve sendika temsilcileriyle biraraya geldi. Görüşmeye Nokia şefi Olli-Reka Kallasvuo’da hazır bulundu. Görüşmeye Almanya’dan Nokia Bochum İşçi Temsilciliği Başkanı Gisela Achenbach ile IG Metall Bochum Başkanı Ulrike Kleinebrahm katıldılar. Görüşmede Nokia yönetiminin kararından geri atmayacağını işçi temsilcilerine bildirdiği açıklandı. NRW Ekonomi Bakanı Christa Thoben’ın Nokia şefi Kallasvuo ile telefonla konuştuğu ve şahsen görüşmeyi kararlaştırdıkları bildirildi. NRW Hükümeti, Nokia’ya sağlanan sübvansiyonların 41 Milyon Euro’sunu geri talep ediyor.

Fin basınından eleştiri

Finlandiya basını da Nokia’ya eleştiri oklarını yöneltti. İlta Sanomat gazetesi, Nokia şefi Olli-Reka Kallasvuo’nun şimdiye kadar suskun kalmasını ve Bochum fabrikasını kapatma gerekçesi hakkında henüz açıklama yapmamasını eleştirdi. Gazete, Kallasvuo’nun Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer Alman politikacıların açıklama çağrısına karşılık vermemesini de eleştirdi. Diğer basın organları da Nokia üst yönetimini eleştirdiler.
Nokia’nın Bochum fabrikasını bu yılın ortasında kapatmasıyla kendi iki bin 300 işçi ile aracı firmalar üzerinden burada çalışan bin işçi işyerini kaybedecek. Ayrıca tedarikçi firmalardaki iki bin işyerinin de Nokia’nın kapanmasıyla tehlikede olduğu bildiriliyor.

Merkel de sahip çıktı

Başbakan Angela Merkel de, Nokia'nın Bochum'daki fabrikasının kapatılmasından dolayı mağdur kalan işcilere hükümeten destek sözü verdi. Başbakan, "Elimizden geldiğince mağdur olan insanlara yardımcı olacağız" diye konuştu. Merkel, "Eğer şirket kararından vazgeçmezse, bu insanlara yeni ufuklar açmalıyız" derken, pazartesi günü Nokia'nın yönetim kurulu başkanı ile konuştuğunu ve şirket politikasını anladığını, ama işcilerin çok zor durumda kaldığını ve onlarla birlikte üzüldüğünü açıkladı.

Opel ve Thyssen işçilerinden destek

Opel ve Thyssen Krupp işçileri iş bırakarak Nokia işçilerinin protesto yürüyüşüne katıldılar. Köln Ford, Wolfburg’dan VW, Düsseldorf ve Ulm’dan Nokia işçileri de Bochum’a gelip Nokia işçilerine destek verdiler. Protesto yürüyüşü ve mitingine IG Metall Başkanı Berthold Huber, Sol Parti Meclisi Grubu Başkanı Oskar Lafontaine ile Sol Parti Federal Milletvekili Sevim Dağdelen, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Çalışma Bakanı Karl Josef Laumann, NRW SPD Başkanı Hannolore Kraft, NRW Meclis Başkanı Regina van Dinther, Bochum, Essen, Herne ve Gelsenkirchen belediye başkanları katılımcılar arasında yer aldılar. Birçok sendika da temsilcileriyle protesto eylemine destek verdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!