Nilgün Köse'nin romanı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Nilgün Kösenin romanı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2010 11:55

Tizia Nilgün Köse'nin hem Hristiyan hem de Müslüman kökten dinciliği ve Alman toplumundaki gizli ayrımcılığı işlediği Granatapfelsplitter (Nar Parçacıkları) Bremen'deki Sujet Yayınevi tarafından piyasaya sürüldü.

Haberin Devamı

MÜNİH'TE yaşayan siyasal bilimci ve gazeteci Tizia Nilgün Köse'nin romanı “Granatapfelsplitter” (Nar Parçacıkları) piyasaya çıktı. Bremen'deki Sujet Yayınevi (www.sujet-verlag.de) tarafından piyasa sürülen 276 sayfalık kitapta Almanya'da doğup, büyüyen, topluma uyum sağlamış bir felsefe öğretmeni Türk kökenli kadının birden, toplumda halen kabul görmediğini hissetmesi üzerine girdiği kimlik bunalımı ve bunun radikal kökten dinciliğe kadar varan sonuçları sürekleyici ve heyecanlı bir şekilde anlatılıyor.

Üniversitede üç bölüm okudu

Küçük yaşta Almanya'ya gelen ve Hamburg Üniversitesi'nde siyasal bilimler, Alman Dili ve Edebiyatı ve bilgi-işlem uzmanlığı okuduktan Münih'e taşınan ve burada Süddeutsche Zeitung, Welt Kompakt gazetelerine çalışan Köse, “Almanya'da Türkler ve Müslümanlar üzerine bazı basma kalıp düşünceler beni çok kızdırıyor. Kendime sürekli insanların neden böyle klişelere ihtiyaç duyduklarını sordum. Örneğin ben birisine adımı söylediğimde hemen 'aileniz sizi de zorla evlendirecek mi?' gibi absürd sorularla karşılaştığım oldu. Bu anlarda bu insanlara neden bana Thomas Mann veya Albert Camus üzerine ne düşündüğümü sormuyorlar diye çok düşündüm. Neden bana benimle alakası olmayan sorular soruyorlardı? Bu düşünceler beni Alman toplumundaki Türk kadın tiplemesine, daha doğrusu ön yargılara hiç uymayan kadın kahramanı yaratma fikrine itti. Bunu da kitaptaki Şaziye tiplemesiyle yaptım” dedi.

“İstenilmediğini hissedince bunalıma giriyor”

Köse, kitabının kahramanı Şaziye'nin Batı değerlerini benimsemiş laik bir Müslüman kadının öyküsü olduğunu belirterek, “Ama çok iyi eğitim almış ve uyum sağlamış olmasına rağmen yaşadığı bir olay kendisine toplumda halen 'yabancı' gözüyle görüldüğü hissini veriyor. Benim anlatmak istediğim “kültürler çatışması” sorununun sadece “iyi-kötü, siyah-beyaz” kalıplarına uymadığıdır. Aslında ana konu “gerçek nedir?” sorusu. Dinin insanlar tarafından istismar, manipüle edilmesi. Şaziye özgür ama felsefeyle içice yaşayan bir kadın. Toplumun kadınlara yüklediği rolü reddeden kendi düşüncelerine göre yaşayan ama aynı zamanda toplumdaki değer yargılarını, sahte gerçekleri sorgulayan bir kadın” dedi. Kitabın hen kitapevinden veya internetteki kitap sitelerinden temin edilebileceğini söyleyen Köse, Almanya'nın çeşitli kentlerinde okuma akşamları da yapılacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!