Güncelleme Tarihi:
Bu ay başında Stasi'nin istihbarat faaliyetleri için kullandığı taktiklerle ilgili bugüne kadar hiç bilinmeyen ayrıntıları içeren bir kitap daha piyasaya çıkacak. Fotoğraf sanatçısı Simon Menner tarafından hazırlanan "Top Secret: Images from the Stasi Archives" adlı kitapta, Stasi ile ilgili bugüne kadar görülmemiş fotoğraflara yer veriliyor.
İŞTE STASİ'NİN AKIL ALMAZ YÖNTEMLERİ
ALMAN TARİHİNİN KARANLIK BİR SAYFASI
Menner, "İnsanlar, gizli izleme ve gizli istihbarat servislerine büyük ilgi duyuyor. Ancak, kamuoyunun gizli istihbarat faaliyetleriyle ilgili görsel materyallere erişimi oldukça sınırlı" dedi. Menner'ın kitabında, Stasi personelinin gizli görevdeyken giydiği kıyafetler ve kullandığı taktiklere ilişkin fotoğraflar yer alıyor. Menner, "Birçok kişi bugün bu fotoğraflara kahkalarla güler. Ancak bunlar, Alman tarihinin karanlık bir bölümünü gösteriyor" diye konuştu.
Menner kitabı için Eski Almanya Demokratik Cumhuriyeti'nin Stasi Arşivleri Federal Komiserliğinin arşivinde yer alan binlerce görüntü ve belgeyi içeren kapsamlı bir araştırma yaptı. Menner'a göre, Stasi ajanlarının sıradan insanlara benzemek için gösterdiği çabalar bile istihbaratçıların halktan ne kadar da kopuk olduklarını ortaya koyuyor.
ORAN OLARAK RUSYA’DAN BİLE FAZLA
1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ve bir yıl sonra iki Almanya'nın birleşmesinin ardından Stasi arşivleri de halka açıldı. Alman vatandaşları, Stasi'nin kendileri hakkında tuttuğu dosyalara, Federal Komiserliğe başvurarak alabiliyorlar. Stasi, 1950'li yıllardan itibaren halkın içinde yaygın bir casusluk ağı kurdu. Duvar yıkıldıktan sonra birçok kişinin kendi eşleri, komşuları ve arkadaşları için casusluk yaptığı ortaya çıktı. 1980'li yıllara gelindiğinde Stasi'nin 80 bin tam zamanlı ajanı olduğu belirtiliyor. Bu rakam, 16 milyon nüfuslu Doğu Almanya'da oransal olarak Sovyet Rusyası'ndan bile daha fazla ajanın bulunduğuna işaret ediyor.