Güncelleme Tarihi:
BAŞKAN Barack Obama’nın dün New York’ta BM Genel Kurulu’nun açılışında yaptığı konuşma, kendisinden hemen önce konuşan Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’e cevap niteliğinde sözlerle başladı. ABD istihbaratının kendisini de dinlediğini öğrenen Rousseff, başka ülkelerin işlerine bu şekilde karışmanın uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti ve ABD’yi küresel meselelerde tek taraflı davranmamaya davet etti.
BM’nin kuruluş ilkesinin tek taraflı davranışlarla dünyayı felakete sürükleyen güçleri engelleyecek küresel anlamda demokratik bir kurum oluşturmak olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Obama ise Irak ve Afganistan savaşlarını bitirmek başta olmak üzere kendi yönetiminin bu sürece yaptığı katkıyı vurguladı. Obama’nın mesajları özetle şöyle:
Suriye: Dünyanın Suriye konusunda verdiği cevap çok zayıf. 21 Ağustos’ta Suriye rejimi kimyasal silah kullandı. Aralarında çocukların da olduğu bin kişinin ölümüne neden oldu. Füzeler rejimin kontrolündeki bölgelerden muhaliflerin kontrolündeki bölgelere atıldı. Bu saldırıyı rejim dışında birinin yapmış olabileceğini söylemek, insanların zekasına bir hakarettir.
Kimyasal kurbanlar: Geçmişte Yahudiler de İranlılar da kimyasal silaha maruz kaldı. Suriye hükümeti, kimyasal silah depolarına ilişkin bilgileri vererek ilk adımı attı. Şimdi bu taahhütlerin yerine getirilmesini sağlamak için güçlü bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar çıkmalı. Verilen sözler yerine getirilmezse, bunun sonuçları olmalı.
Askeri çözüm olmaz: Ben askeri müdahalenin tek başına barışı sağlayacağını düşünmüyorum. Suriye’yi kimin yöneteceğine Suriye halkı karar verecek. Ama kendi halkını öldüren bir liderin iktidarda kalması düşünülemez. Barışçıl ve müreffeh bir Ortadoğu ve Kuzey Afrika görmek bizim çıkarımıza. Ama bu hedeflere sadece ABD’nin atacağı adımlarla ulaşamayız.
Onların yerine kuklaları el sıkıştı
ABD Başkanı Barack Obama ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani beklentilerin aksine el sıkışmadı. İki liderin BM Genel Kurulu’nda verilen öğle yemeğinde “karşılayabileceği ve el sıkışabileceği” konuşuluyordu. Böylece BM binası önünde gösteri yapıp, iki liderin “Suriye’nin geleceği için” yakınlaşmasını talep eden göstericilerin beklentisi boşa çıktı. Üst düzey ABD’li yönetim yetkilisi, sorunun İran tarafında olduğunu iddia etti ve “İranlılar bu aşamada el sıkışmanın kendileri için çok karmaşık olduğunu bize ilettiler” dedi. Hasan Ruhani’nin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmesi beklendiği gibi gerçekleştirdi.