Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da aşırı sağcılara yönelik yeni bir darbe daha vuruldu. Kuzey Ren Vestfalya’da bir süre önce düzenlenen geniş çaplı operasyonlardan sonra “Dortmund Ulusal Direniş” adlı aşırı sağcı örgütün yasaklanmasından sonra neonazilerin “1 Eylül Barış Günü”nü bahane ederek bugün Dortmund’da yapmayı planladıkları gösteriye karşı verilen yasak kararı, Federal Anayasa Mahkemesi tarafından da onandı.
Her yıl düzenlenen ve bu yıl da yaklaşık bin kişinin katılacağı bildirilen neonazi gösterisine ilişkin Dortmund Emniyet Müdürlüğü’nün verdiği yasak kararını onaylayan Federal Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının, geçen hafta “Dortmund Ulusal Direniş” adlı örgütün yasaklanmasıyla bağlantılı olduğu, söz konusu gösteri için, Dortmund Ulusal Direniş örgütünde yöneticilik yapan bir kişinin izin başvurusunda bulunduğu bildirildi.
Dortmund’daki ana gösteriden önce, dün için planladıkları eylemi de aynı gerekçeyle yasaklanan “Dortmund Ulusal Direniş” örgütünün geçmiş yıllarda düzenlediği her gösterisinde, gerek neonaziler gerekse karşıt grup olarak solcular tarafından olaylar çıkarılmıştı.
Yüce Yargı, gerekçeli kararında, güvenliğin sağlanması endişesinin, gösteri yapma özgürlüğünü kısıtlayabileceğine vurgu yaptı, ancak yasaklanmış bir örgütün anayasal hak olan toplanma özgürlüğünden yararlanıp yararlanamayacağı konusunun başlı başına bir dava konusu olduğunu dile getirdi.
Neonazilerin gösteri yapmalarının yasaklanmasına rağmen, Dortmund Belediyesi ve Alman Sendikalar Birliği DGB’nin çağrı yaptığı karşıt gösterilerin ise gerçekleştirileceği bildirildi.
Fırsat yakalandı
AŞIRI sağcılarla ilgili yaptığı araştırmalarla tanınan Bielefeld Üniversitesi öğretim görevlisi Dierk Borstel, neonazilere yönelik son günlerde verilen yasaklama kararlarının aşırı sağcılara ağır bir darbe indirdiğini söyledi.
Borstel, yaptığı açıklamada, yasaklanan ırkçı Dortmund örgütünün yönetim kadrosunun önümüzdeki hafta ve aylarda yenilenme sürecine girebileceğini dile getirdi.
Belediye ve güvenlik makamlarının, söz konusu örgütün yeniden toparlanma sürecinde, gençleri bu örgütten kurtarmak için önemli bir fırsatı yakaladıklarını kaydeden Dierk Borstel, “Bu örgütte yer alanları kurtarmak hepimizin görevidir. Yılın başında polis teşkilatı bünyesinde kurulan özel birimin, neonazilere yönelik takibatını sürdürmesi gerekiyor. Herkesin gözü şimdi Dortmund’a çevrildi” dedi.