Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Bonn kentinde Alman Tarih Müzesi'nde 8. kez ziyaretçilere kapısını açan "Göçmen Kitap Fuarı" bu yıl yine büyük ilgi gördü. Geleneksel olarak düzenlenen fuar Alman Hükümeti'nin Göç ve Uyum'dan sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer ile Bonn Belediye Başkanı Jürgen Nimptsch'in himayesinde gerçekleşti.
Fuarın açış konuşmasını yapan Protestan Kiliseler Birliği Göçmenler Merkezi Müdürü ve Göç Araştırmaları ve Kültürlerarası Eğitim Enstitüsü (BIM) Başkanı Dr. Hıdır Çelik, son günlerde kamuoyunu sarsan ve birçok kişinin ölümüyle ilgili sorumlu tutulan neonazi saldırıları kınayarak "Kimse göçmen kökenli bizlerin bu ülkeden nefret etmesini sağlayamayacak" dedi.
Bonn'daki Alman Tarih Müzesi'nde "Göçmenlik ve sosyal akıcılık-Çeşitlilik içinde çalışmak ve yaşamak" adı altında düzenlenen fuarda konuşan Dr. Çelik, şunları söyledi: "60 yıl önce bu ülkeye gelen göçmenler artık sosyal yaşamın bir parçası oldukları gibi, Almanya'yı renkli ve çok kültürlü yapmışlardır. 2009 yılındaki sloganımız 'Çeşitlilik Geleceğimiz'di. Bu bugün de hala geçerlidir. Son günlerde tüm Almanya'yı sarsan Nazi terörü göçmen kökenli bizlerin bu ülkeden nefret etmesini sağlayamayacak. Biz bu ülkeyi, insan düşmanı Naziler ve onların ağlarına terk etmeyecek kadar, seviyoruz. Yabancı düşmanlığına Almanya'da izin vermemeliyiz. Bunun için el ele verip bunlara karşı mücadele etmeliyiz."
Ford fabrikasındaki ilk grevi anlattı
İstanbul'daki Aydın Üniversitesi'nden Prof. Dr. Uğur Tekin de, 1973 yılının Ağustos ayında Türk işçilerinin ücret eşitliği için Ford fabrikasında yaptıkları ilk grevi ve onun etkileri konusunda bir sunum yaptı. Prof. Dr. Tekin, "12 bin Türk işçisinin çalıştığı Köln'deki Ford fabrikasında tüm ağır ve pis işler Türklere yaptırılıyordu. Türk işçileri Alman iş arkadaşlarına oranla daha düşük ücret alıyordu. Eşit işe eşit haklar talebiyle Türk işçiler greve gittiler. Grev dışarıdan getirilen işçilerle bastırıldı. Ancak bu tarihi grev Almanya'da çalışan diğer Türk işçilerinin de sorunlarına dikkat çekti. Hatta sendikalar da o dönemden sonra Türk işçilerinin eşit haklar talebini dikkate almaya başladılar" dedi.
1960 yıllarında Almanya'ya gelen ilk işçi çocukları Demet Koç ile Orhan Güleş, Daniel Konrad'ın sunduğu oturumda işçi babalarını ve aile içerisinde yaşadıklarını izleyicilerle paylaştılar. Fuarda fotoğraflarını sergileyen Ayşe Taşçı'nın "Başörtü" sergisi de büyük ilgi gördü. Seminer, açık oturum, müzik, tiyatro ve film gösterileri gibi 55'in üzerinde etkinliğe misafirlik yapan dört günlük fuarı bu yıl 5 bin kişi ziyaret etti.