Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Birliği (AB) ülkelerinde kadın erkek eşitliği haklarının güvence altına alınmasıyla ilgili düzenleme bundan yaklaşık 35 yıl önce hayata geçirildi. Böyle olduğu halde AB tarafından yapılan bir araştırmaya göre, üye ülkelerin hepsinde aynı işi yapan kadınlar erkeklere göre daha az ücret alıp, daha az para kazanmaktadır. Yani kadınlara daha az ödeme yapılmaktadır.
AB genelinde aynı iş için kadınlar erkeklerden ortalama yüzde 17.4 oranında daha az para almaktadır. Almanya'da ise bu oran yüzde 22'ye yükselmektedir. Alman Anayasası'nın 3. maddesinde ise “Yasalar önünde tüm insanlar eşit haklara sahiptir. Kadın ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, var olan ayrıcalıkların giderilmesini, kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olmasının uygulanmasını destekler. Hiç kimse cinsiyeti, kökeni, ırkı, dili, ülkesi, inancı, dini ve politik görüşleri nedeniyle dışlanamayacağı gibi imtiyazlı da kılınamaz” denilmektedir.
Avrupa Birliği'nin bu araştırması, Almanya da dahil, diğer üye ülkelerin Anayasa'sında da yer alan bu maddelerin tamamen kağıt üzerinde kaldığını göstermektedir. Bu ne biçim eşitlik anlayışıdır?
Kaçak çalıştırma cenneti
KÖLN'DEKİ Alman Ekonomi Enstitüsü'nün (IW) son yaptığı araştırmalara göre, Almanya'da 2007 yılında hemen hemen her üç kişiden biri başkalarından hizmet aldı. Başka bir deyişle; ülke genelinde 4.5 milyon hane başkalarının hizmetinden yararlandı. Bu hizmet alanlarının başında temizlik, tamir, boya-badana, ev ödevlerine yardım, bahçe bakımı, yaşlılar bakımı gelmektedir. IW'nin verilerine göre, bu hizmetlerin karşılığı olarak da ortalama 1.000 Euro ödendi. Almanya gibi 82 milyon insanın yaşadığı ülkede ilk bakışta bu rakamların yadırganacak hiçbir yönü yoktur. Ancak araştırmanın detayları ürkütücü bir tabloyu ortaya koymaktadır. IW'nin araştırmasına göre 4.5 milyon hanede hizmet alınan kişilerin yüzde 95'i kaçak çalışmaktadır. Daha doğrusu kaçak çalıştırılmaktadır. Ne biçim bir toplum haline gelinmiş olmalı ki, kaçak hizmet alan her 5 kişiden 4'ü de yaptığının “yanlış” olduğunu düşünmüyor. IW kaçak çalışanların profilini de çıkarmış. Verilere göre, en çok 18-29 yaş grubu erkekler kaçak çalışıyor. Bu grup mensupları Almanya'da kaçak çalışanların yüzde 40'ını oluşturuyor ve ayda bin 500 Euro'nun altında para kazanıyor. Kaçak çalışanların önemli bir bölümünü lise veya yüksek okul mezunları oluşturuyor. Kaçak çalışanlar arasında “eğitimli grup”un oranı yüzde 25'i aşıyor. IW'nin hesaplarına göre, “kaçak işçiliğin” yasallaştırılması halinde Almanya'da 600 bin kişiye tam gün istihdam sağlanacaktır. Tabii devletin kaybı da önlenecektir. Çünkü “kaçak işçilik” yüzünden devletin kasalarına her yıl yaklaşık 350 milyar Euro daha az para girmektedir. Bu durum da Almanya'nın “kaçak çalışma cenneti” olduğunu göstermektedir.