Güncelleme Tarihi:
Der Spiegel’de “Constitutional Court OKs Curtailing of Free Speech” başlığıyla yayımlanan haber analizde, Almanya’da kabul edilen yeni bir yasayla, Nazi yanlısı söylemler ve gösterilerde bulunan kişilerin ifade özgürlüklerine sınırlama getirildiğine dikkat çekildi.
Bundestag’da 2005 yılında Hitler’in ideolojisini öven söylem ve gösterilere sınırlama getiren bir yasa değişikliğinin gerçekleştirildiğine dikkat çekilen haber analizde, bu yasa değişikliğinin Federal İdari Mahkeme tarafından onaylandığı belirtildi.
MUHALİF SESLER
Almanya’da ırkçılığıyla tanınan Hamburglu Nazi destekçisi avukat Jürgen Rieger ise karardan rahatsız oldu. Yasaya karşı çıkmak için Almanya Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Rieger’in yazdığı birden fazla şikayet dilekçesi “temelsiz” olduğu gerekçesiyle mahkeme tarafından reddedildi.
Son olarak Anayasa Mahkemesi Hitler yanlısı konuşmalar ve gösteriler yapanlara verilecek cezalar için hazırlanan tasarının yasalaştığını açıkladı.
Salı günü açıklanan bu karar, Alman Ceza Kanunu'nun 130'uncu maddesinin dördüncü paragrafındaki inceliği gösteriyor.
Bu paragraf "Nasyonal Sosyalistlerin şiddet dolu ve despotik yönetimini halkın huzurunu bozacak ya da Nazi kurbanlarının itibarını zedeleyecek şekilde onaylayan, öven ya da mazur gören" her kim olursa olsun üç yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngörüyor.
WUNSIEDEL KAVGASI
Yeni kuşak Naziler, her yıl Adolf Hitler’in yardımcısı Rudolf Hess’in mezarının yer aldığı Wunsiedel kasabasında Nazi yanlısı gösteriler sergiliyor. Bu gösteriler 1988 yılında başlamış, karşıt gruplardan çok fazla tepkiler gelmesinden dolayı 1991’de yasaklanmıştı.
Ancak 2000 yılında, Rieger bu gösterileri yeniden ateşledi. Oldukça keskin bir zekaya sahip olan avukat, anayasa mahkemesini ikna ederek, gösterilerin ceza kanunun 130. maddesinin dördüncü paragrafı kapsamına girmediğini kabul ettirdi.
O zamanlar Wunsiedel bölgesini parlamentoda temsil eden Sosyal Demokratlardan Peter Seisser ise Hess için yapılan gösterilere izin verilirse, bu karar sonucunda Hitler için de gösteriler düzenlenebileceğini dile getirdi.
Şikayetler sonrasında belirlenen yasa değişikliği kabul edildi ve Wunsiedel ya da Almanya’nın neresinde olduğu fark etmeksizin yeni yasa değişikliğini ihlal edecek şekilde düzenlenen her türlü gösteri yasaklandı.
NAZİ İSTİSNASI
İfade özgürlüğünü kısıtlayan bir şekilde Nazi gösterilerine yasak getirilmesi, Almanya’da karşıt seslerin yükselmesine de neden oldu. Bremen’de yaşayan anayasa hukuku uzmanı Ulli Rühl, bu kararın belirli bir sınırı olmadığını dile getirdi. Rieger da kendi blogunda kanunu “Stalin de 30 milyonun üzerinde insanı öldürdü ancak onu öven gösterilere izin veriliyor” sözleriyle eleştirmişti.
Almanya Anayasa Mahkemesi'nin gösterileri yasaklama sebeplerine bakıldığında, Almanların Hitler rejimin dehşetine dikkat çekmek istedikleri görülecektir. Bu şekilde, Almanya anayasasının temelde Nazi propagandasını yasakladığı görülüyor. Anayasa mahkemesi hakimlerinin de dediği gibi, Alman anayasasının Nazi rejiminin totaliter yönetim sistemine tamamen tezat oluşturan bir anayasa. Hakimler bu yüzden, Nazi rejimine dair yapılan propagandalara sınırlandırmalar getiren düzenlemelere izin verilebileceğini savunuyor.