Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katılmak üzere özel uçak 'GAP' ile Romanyanın başkenti Bükreşe geldi.
Cumhurbaşkanı Gülü, Bükreş Havalimanında Türkiyenin Bükreş Büyükelçisi Ahmet Rıfat Ökçün ve diğer ilgililer karşıladı.
Cumhurbaşkanı Gül ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Bükreşe geldi.
Gül, bu akşam Romanya Cumhurbaşkanlığı Sarayında, NATO Zirvesinin resmen başlayacağı Devlet ve Hükümet Başkanları Çalışma Yemeğine katılacak.
Bu arada Bükreş'e NATO toplantısı için gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, önemli açıklamalarda bulundu.
'MÜTTEFİKLERİMİZDEN TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA DAYANIŞMA BEKLİYORUZ'
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiyenin terörle mücadelede müttefiklerinden 'daha yakın, daha fazla işbirliği ve dayanışma beklediğini' söyledi.
Babacan, ABD düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonunun düzenlediği Bükreş Konferansının '5. Madde: Ne Kadar Uygulanabilir ve Günümüzde Ne Anlama Geliyor' konulu oturumuna, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik İlves, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ve ABDnin terör örgütü PKKyla mücadeleden sorumlu eski özel temsilcisi emekli Orgeneral Joe Ralstonla birlikte katıldı.
NATO Anlaşmasının 'üye ülkelerden birine ya da bir çoğuna düzenlenecek silahlı saldırıyı tüm üye ülkelere yöneltilmiş bir saldırı olarak gören ve toplu öz savunma hakkının kullanılmasını' öngören 5. maddesinin 'NATOnun tanımında çok belirleyici bir unsur ve hala bütünüyle uygulanabilir' olduğunu anlatan Babacan, '5. madde vardır, üzerinde uzlaşma sağlanmıştır ve onaylanmıştır' dedi.
NATO üyeleri bir araya gelerek başka karar almadıkça 5. maddenin geçerliliğinin sorgulanamayacağını vurgulayan Babacan, 'müttefiklerin birbirlerine karşı samimi olmaları, birlikte çalışmaları, dayanışma göstermeleri ve birimiz hepimiz, hepimiz birimiz yaklaşımını paylaşmalarının' önemine değindi.
Babacan, 5. maddenin henüz test edilmemiş olsa da özellikle Soğuk Savaş döneminde çok önemli bir işlev gördüğünü ve 'Türkiye ve Yunanistan üzerindeki Rus tehdidini asgariye indirdiğini' dile getirdi.
Değişen tehditlere karşı NATOnun 1999 yılında kabul edilen stratejik kavram tanımı gibi güvenlik ve terörle ilgili yeni yaklaşımlar geliştirdiğini hatırlatan Babacan, uygulamada karşılaşılan sıkıntılara işaret etti.
Ali Babacan, 'Dayanışma kavramının esası, zor zamanlarında müttefiklere yardıma dayanır. Aynısı bir gün bizim de başımıza gelirse bu desteği (müttefiklerimizden) göreceğimizi düşünürüz. Küresel güvenlik ve terörle mücadelede daha fazla dayanışma yapılabilir. Çünkü terör ayrım yapmaz, etnik kökeni, dini olmaz. Müttefiklerimizden terörle mücadele konusunda daha yakın, daha fazla dayanışma ve işbirliği bekliyoruz' diye konuştu.
Babacan, terör örgütü PKKnın birçok farklı ülkede örgütlenme imkanı bularak, eylemlerinde Türkiyeyi hedef aldığına dikkati çekti.
'TERÖRLE MÜCADELE"
Türkiyenin terörle mücadele kapsamındaki beklentilerini başta ABD olmak üzere tüm müttefiklerine anlatarak işbirliği için bazı arayışlara girdiğini hatırlatan Babacan, bu kapsamda Türkiye, ABD ve Irak arasında geliştirilen süreçlerin beklentileri karşılamadığını ifade etti.
Babacan, 'Sonuçta ne yapılması gerekiyorsa yapma kararı aldık. Bu kararlılığımızı müttefiklerimize anlattık. (Irakın kuzeyine sınır ötesi operasyon için) izin almadık. Uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullandık' dedi.
Türkiyenin kararlılığı üzerine ABDnin istihbarat paylaşımına ve asker-asker diyaloğuna rıza gösterdiğini kaydeden Babacan, 'Askeri açıdan operasyonlar başarılı olmuştur. Terör örgütü, Irakın kuzeyini güvenli liman olarak değerlendiriyordu. Bunun devamına izin vermedik' diye konuştu.
NATO-AB İŞBİRLİÐİ
Türkiyenin, bazı kesimlerin resmettiği gibi NATO-AB işbirliğini engellemediğini, aksine 'bunu teşvik ettiğini' vurgulayan Babacan, AByle üyelik müzakerelerini sürdüren NATO üyesi Türkiyenin, ABnin güvenlik politikasından ve Avrupa Savunma Ajansından dışlandığına dikkati çekti.
Babacan, 'NATO-AB işbirliğini veto etme niyetimiz yok. (Bu işbirliğinin nasıl yapılacağı konusunda daha önce) uzlaşılan çerçeveye bağlı kalınmasını istiyoruz' şeklinde konuştu.
Türkiyenin, NATOnun Gürcistan ve Ukraynaya karşı açık kapı politikasını sürdürmesinden ve bu ülkeleri kendine bağlamasından yana olduğunu anlatan Babacan, her iki ülkenin daha şeffaf ve daha demokratik olma konusunda teşvik edilmelerini istedi.
Rusya ile ilgili bir soru üzerine, bu ülkenin, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşmasına katılımını Aralık ayından bu yana askıya aldığını anımsatan Babacan, 'Çok dikkatli davranarak Rusyayı masaya geri getirmeliyiz' dedi.
Babacan, Türkiyenin, NATO-Rusya ilişkilerinde 'daha az zıtlaşma ve daha fazla diyalog ve işbirliği' politikasını benimsediğini ifade etti.
İSTEKLER PAKETİ
ABD Başkanı George Bush ise, Romanyanın başkenti Bükreşe NATO partnerlerine yönelik geniş bir beklenti paketiyle geldi.
Başkan George Bush, Romanyanın başkenti Bükreşte bugün başlayacak NATO zirvesi öncesinde, ittifakın Ukrayna ve Gürcistanın üyelik sürecini başlatması çağrısını yineledi.
DAHA FAZLA ASKER İSTEDİ
ABD Başkanı George Bush, NATOdaki müttefiklerinden Afganistanda Taliban ile mücadele misyonunu ciddiye almalarını ve daha fazla asker göndermelerini istedi.
Bush, Romanyanın Karadeniz kıyısındaki sahil kasabası Neptunda Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu ile görüştükten sonra düzenlenen basın toplantısında, Afganistanda başarılı olmak için NATO müttefiklerinin desteğini beklediklerini kaydetti.
Bush, başta Fransa olmak üzere bazı ülkelerin Afganistandaki 47 bin kişilik NATO gücüne takviye asker göndereceklerini açıklamalarından memnuniyet duyduğunu söyledi.
Bazı ülkelerin Afganistanda cephe hatlarına asker göndermede isteksiz olmalarını anladığı, ancak Afganistanda başarısızlığın, burasını teröristler için güvenli bir cennet yapabileceğini, demokrasi talebini tahrip edebileceği görüşünü dile getirdi.
NATO müttefiklerinin Afganistandaki misyonu ciddiye almaları gerektiğini söyleyen Bush, "Barış ve kendi güvenliğimiz için bu gerekli" diye konuştu.
Bush, NATO zirvesinde ülkelerin daha fazla taahhütte bulunacağı konusunda da ihtiyatlı bir iyimserliğe sahip olduğunu ima etti.
Basescu da Afganistan konusunda Bushun çağrılarına destek verdiğini ifade ederek, Afganistanda teröristlerin yarattığı riski ortadan kaldırmak, ülkenin ekonomi, demokrasi ve güvenlik alanlarında gelişimini sağlamak ve buradaki girişimlerinin başarılı olması için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerektiğini kaydetti.