Güncelleme Tarihi:
Yardımcı polis de denilen gönüllü polisler genellikle kentlerin yaya bölgelerinde, meydanlarda, kamuya açık alanlarda yaya dolaşarak, insanların güvenlik içinde oldukları duygusunu güçlendiriyorlar. Yardımcı polisler suç olaylarına karşı polise destek veriyorlar.
GÖNÜLLÜ POLİSİN GÖREVLERİ NELER?
Gönüllü polisler suç olaylarına, yasalara aykırı hareket edenlere karşı önleyici mücadelede, trafikte ve kamu tesislerinin korunmasında görev alıyor. Büyük spor karşılaşmalarında, festivallerde ve şenliklerde onların yardımlarına ihtiyaç duyuluyor. İnsanlar birçok sorunda gönüllü polisleri muhatap alıyor ve onlara başvuruyor. Gönüllü polisler de hemen yetkili emniyet teşkilatını arayıp bilgi veriyor. Gönüllü polis olmak isteyenlere uzman polis memurları 50 saatlik bir ders veriyor.
ÜNİFORMALI, AMA SİLAHSIZ
Gönüllü polisler üniformalı, ama silah taşıyamaz. Kişileri veya bir yeri arama ya da birini gözaltına alma hakları yok. Ama zanlıları sorgulayabilir, kimlik tespiti yapabilir ve geçici olarak bir yere giriş yasağı koyabilirler. Gönüllü polisler sadece boş zamanlarında gönüllü olarak çalışıyorlar ve karşılığında belediyeden saat ücreti 7 Euro alıyorlar. Gönüllü polis seçiminde, onların görevini düzenleyen polisler söz sahibi.
GÖNÜLLÜ POLİS BİRİMİ NE ZAMANDAN BERİ VAR?
Hessen Eyaleti'nde 10 yılı aşkın bir süredir gönüllü polis birimi bulunuyor. Ekim 2000'de Wiesbaden, Offenbach, Fulda, Marburg-Biedenkopf kentlerinde de 90 gönüllü polis görevlendirildi. 2001 aralık ayına kadar prova süresi verildi ve bu süre bilimsel olarak takip edildi.
KAÇ BELEDİYEDE GÖNÜLLÜ POLİS GÖREV YAPIYOR?
102 kent ve belediyede gönüllü polis birimi bulunuyor. Bu birim eyaletle belediye arasında düzenlenen bir sözleşme temeli üzerine kuruldu. Sözleşmeye göre gönüllü polislerin masraflarını belediyeler karşılıyor ve toplam 735 gönüllü polis görevlendirebilirler. Şimdi 611 gönüllü polis aktif görev yapıyor.
KİM GÖNÜLLÜ POLİS OLABİLİR?
Gönüllü polis olabilmek için şu şartlar aranıyor: 18 ile 65 yaşları arasında olmak. Bir meslek eğitimini bitirmek. Alman vatandaşı olmak gerekmiyor, ama yazılı ve sözlü Almanca diline hakim olmak gerekiyor. Ama başvuru sahiplerinin aynı zamanda tüm kişilikleriyle gönüllü polis görevini yerine getirmeye ve her zaman özgürlükçü demokratik düzene sahip çıkmaya uygun görünmeleri lazım.
GÖNÜLLÜ POLİS HİZMETİ GENİŞLETİLMELİ Mİ?
İçişleri Bakanlığına göre gönüllü polisler yardımcı uzman güvenlik muhatabı olarak seviliyor. İnsanların sorunları üzerine edindikleri izlenimlerle polisin istediği doğrultuda hareket edebilir ve polisle insanlar arasında önemli bir köprü olabilirler. Ancak polis sendikası gönüllü polise sıcak bakmıyor. Hessen Eyaleti polis sendikası Başkanı Jörg Bruchmüller, "Polisin gerektiği yerde polis olmalı" diyerek, yardımcı polis birimine sıcak bakmadıklarını dile getirdi. Lauterbach kenti belediyesi 2010 yılı sonunda tasarruf nedeniyle gönüllü polis birimini kaldırdı.
BAŞKA EYALETLERDE DE GÖNÜLLÜ POLİS VAR MI?
Hessen Eyaleti dışında gönüllü polis veya benzeri isimle kurulmuş birimler başka şu eyaletlerde var: Baden Württemberg eyaletinde 1963'ten beri, Bavyera Eyaleti ve Brandenburg'ta 1996 yılından beri, Aşağı Saksonya'da 2008'den itibaren, Saksonya Eyaleti'nde 1997'den beri gönüllü polis birimleri bulunuyor.