‘Nakış Bahçeleri’ sergisi Berlin’de açıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Nakış Bahçeleri’ sergisi Berlin’de açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2022 11:35

Berlin’de, Osmanlı dönemine ait 17’nci ile 19’uncu yüzyıl arası el işi nakışlarından oluşan ‘Nakış Bahçeleri-Borgs Koleksiyonu’ndan Osmanlı Tekstilleri’ adlı sergi açıldı. Bergama Müzesi bünyesindeki İslam Sanat Eserleri Müzesi’nde ziyaret edilebilecek sergi kapsamında, Düsseldorflu Borgs Ailesi’nin Anadolu’dan topladığı nakış eserleri sergileniyor.

Haberin Devamı

BABİL Sarayı’nın giriş kapısının sergilendiği Ön Asya Müzesi alanında yapılan serginin açılışına, Borgs Ailesi üyeleri ve özel davetliler katıldı. Sergi, Berlin Yunus Emre Enstitüsü ve İslam Sanat Eserleri Müzesi iş birliğinde gerçekleştirildi. Borgs Ailesi’nin bugün hayatta olmayan fertleri, ilk olarak 1954 yılında turistik gezi için gittikleri Türkiye’de nakış işlemelerini keşfetti. El işlemlerine hayran kalan aile, daha sonraki her Türkiye ziyaretlerinde el işlemesi nakışları topladı, 17’nci ve 19’uncu yüzyıl arası nakış koleksiyonuna sahip oldu. Müzedeki açılışa Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Başkonsolos Rıfkı Olgun Yücekök, İslam Sanat Eserleri Müzesi Direktörü Prof. Dr. Stefan Weber, müze küratörü Deniz Erduman-Çalış ve Yunus Emre Enstitüsü Almanya Koordinatörü Feyzullah Bahçı katıldı.

‘Nakış Bahçeleri’ sergisi Berlin’de açıldı

Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen

Haberin Devamı

‘SANATA VERİLEN DEĞERİ GÖSTERİYOR’
Büyükelçi Ahmet Başar Şen, açılışta yaptığı konuşmada, Osmanlı’dan bu yana devam eden el sanatları geleneği olan nakış işlemesinin, Anadolu’da bazı bölgelerde bugün de devam ettiğini söyledi. Nakış işlemesinin Türk toplumunun sanat anlayışının bir yansıması olduğunu belirten Büyükelçi Şen, bunun, toplumun sanata verdiği değerin göstergelerinden biri olduğunu kaydetti. Başar Şen, Türk toplumun yüzyıllardır süregelen yaşamın her alanındaki bilgi, estetik ve tecrübesini yansıtan nakış el işleme sanatının usta-çırak ilişkisi içinde ve sabırla yeni nesillere aktarıldığını ifade etti. Nakış işlemesinin sabır, özen ve dikkat gerektirdiğini ifade eden Şen, “Nakış gibi işlemek” ve “Nakşetmek” gibi deyimlerin bugün Türk dilinde kullanıldığını söyledi. Şen, “Kadınlarımızın yüzyıllardır Anadolu’da bu özenle çalışmalarının bir neticesi belki de bugün Türk tekstilinin farklı ülkelerde bilinen kalitesinin ortaya çıkmasında rol oynamıştır” dedi. Büyükelçi, Yunus Emre Enstitüsü ve İslami Sanat Eserleri Müzesi’ne, iş birliği ve sergiyi Berlin’e kazandırdıkları için teşekkür etti.

‘Nakış Bahçeleri’ sergisi Berlin’de açıldı
‘KADINLARIN EL EMEĞİ’
Sergi hakkında bilgi veren müze küratörü Deniz Erduman-Çalış ise şunları söyledi: “Sergimizde Osmanlı nakış sanatından örnekler gösteriyoruz. Peşkirler, uçkurlar, hamam havluları ve onların üzerindeki nakışları görüyoruz. Osmanlı sanatının bu güzel eserleri çok sayıda üretilmiş. Şehirli kadınların el emeği ve severek yaptıkları nakışlar bunlar. Kızlar küçük yaşlarda başlıyor öğrenmeye. Sergi, o dönem yaşayan kadınların zenginliğini gösteriyor. O dönemin Osmanlı toplumuna da bir anlamda bir bakış sunuyoruz.”
‘Nakış Bahçeleri’ sergisi Berlin’de açıldı

Konuşmaların ardından sanatçılar Derya Türkan (yaylı kemençe), Sokratis Sinopoulis (klasik kemençe ve ud), Serkan Halili (kanun) ve Dilek Türkan (solist) Osmanlı döneminin klasik saray müziğinden eserler sundu. Sergi, 16 Nisan 2023 tarihine kadar açık kalacak.
‘Nakış Bahçeleri’ sergisi Berlin’de açıldı
Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen

BAKMADAN GEÇME!