Güncelleme Tarihi:
Ocak 2008'de yürürlüğe giren yeni Nafaka Kanunu'yla ilgili görülen ilk örnek niteliğindeki kararda BGH, eşinden ayrı yaşayan ve çocukları için 840 Euro "bakım parası" vermek istemeyen davacı kocaya hak verdi. BGH'nın Aile Senatosu'nun aldığı "XII ZR 74/08" dosya nolu kararına göre, öğretmen olarak part-time çalışan ve 7 yaşındaki çocuğuna tek başına bakan annenin, çocuk için okuldan sonra bakım imkanı olduğu için bir an evvel tam gün çalışmaya geçmesi gerekiyor. Bu durumda, çocuğun bakımı için eski koca, "bakım amaçlı" nafaka ödemek zorunda değil.
Karar sil baştan
Berlin Sulh Mahkemesi, boşandığı eşinden olan çocuğuna tek başına bakan öğretmenin, tam gün çalışmasa dahi çocuğun bakımı için ödenen nafakanın kesilemeyeceğine hükmetmişti. Çocuğun yaşının dikate alınarak verilen kararı bozan BGH, "Yeni kanunda çocuğun yaşından ziyade, çocuğun okuldan sonraki bakılabileceği bir yerin olup olmamasının önemli bir kriter olduğu" gerekçesiyle davayı tekrar görmek üzere Berlin Sulh Mahkemesi'ne havale etti.
Eski kanuna göre, çocuğu için nafaka alan eş, çocuğu 8. yaşını basana kadar çalışmak zorunda değil, çocuk 15. yaşına kadar ise sadece yarım gün çalışma zorundaydı. Geçen yıl yürürlüğe giren yeni kanuna göre ise, çocuğun bakım masraflarını karşılamak üzere ödenen nafaka, sadece çocuğun 3. yaşına kadar ödenmek zorunda. Bu süre, duruma göre uzatılabiliyor.