Güncelleme Tarihi:
Â
TOPLU TAÅžIMADA MASKE TARÄ°H OLDU
Almanya birçok Avrupa ülkesine uyarak ülke genelindeki toplu taşımalarda maske takma zorunluluğunu 2 Şubat 2023 tarihi itibariyle kaldırdı. Federal Alman Kabinesi tarafından yürürlüğe konulan yönetmelik uyarınca gerek şehir içinde gerekse şehir dışında tren ve otobüslerle yapılan toplu taşımalarda yolcular artık maske takmak zorunda kalmayacak. Gerekçe olarak pandeminin etkisinin giderek azalması gösterildi. Almanya genelinde yürürlüğe giren maske zorunluluğu kararından önce, Bavyera, Saksonya-Anhalt ve Schleswig-Holstein eyaletlerinde, şehir içi yolcu taşımacılığında maske takma zorunluluğunu kaldırmıştı. 1 Şubat’ta da Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti ve Hamburg bu kararı hayata geçirirken, 2 Şubat itibariyle geriye kalan Berlin, Brandenburg, Bremen, Hessen, Rheinland-Pfalz ve Aşağı Saksonya eyaletleri de bu kararı uygulamaya koydu. Doğudaki Thüringen eyaleti de 3 Şubat’ta son eyalet olarak maske takma zorunluğunu kaldırdı. Almanya genelindeki bakım evleri, tıbbı amaçlı sağlık kurum ve kuruluşlarında tedavi gören yaşlı ve hasta insanları korumak amacıyla buna benzer kapalı mekanlarda maske takma zorunluluğu 7 Nisan’a kadar geçerli olacak. Alman sağlık uzmanları, maske takma zorunluluğu kalkmasına rağmen maskeyi hem kendini hem de başkalarını virüse karşı kollamak için gönüllü olarak takmaya davet ediyor.
ARAÇLARDA BULUNDURULMALI
Almanya genelinde maskeler yavaş yavaş günlük yaşantımızda kullanımdan kalkarken otomobillerde bulundurulması zorunlu olan ilk yardım çantasında 01.02.2023’ten itibaren maske de demirbaş oldu. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, bu tarihten itibaren satışa sunulan tüm ilk yardım çantalarında ikişer maske olacak. Alman Otomobil Kulübü (ADAC) tarafından verilen bilgiye göre, otomobillerde hâlihazırda bulunan ilk yardım çantalarına maske konulması gerekmiyor. Söz konusu ilk yardım çantalarında, üçgen bez ve bandaj bezinin bulundurulması zorunluluğu da 1 Şubat itibariyle kalktı.
Ä°ÅžYERLERÄ°NDE SAÄžLIK KORUMASI
Ayrıca işyerlerinde de koronavirüs salgını nedeniyle çıkarılan enfeksiyona karşı koruma yönetmeliği de beklenenden iki ay önce, yani 2 Şubat itibariyle kaldırıldı. Yürürlüğe girdiği 01.10.2022 tarihinde 07.04.2023’e kadar geçerli olduğu açıklanan bu yönetmeliğin amacı, işyerlerindeki enfeksiyonların önlenmesi. Bu yönetmelik yerine, Federal Çalışma Bakanlığı’nın işyerinde sağlık korumasına dair tavsiyeleri geçerli olacak. İşverenler, çalışanlarının sağlığını korumak ve nezle gibi her türlü enfeksiyona bağlı hastalıklardan sakınmak için söz konusu tavsiyelerde yer alan önlemleri uygulamaya koyabilirler. Bu arada üst solunum yolundan rahatsızlanan sigortalılar, aile hekimlerine gitmeden telefon açmak suretiyle 7 güne kadar rapor almaya devam edebilecek. Telefonla rapor alma uygulaması 31.03.2023 tarihine kadar uzatıldı.
BÄ°RAYA ZAM GELÄ°YOR
Dünya genelindeki hammadde fiyatlarının yanı sıra üretim, ambalaj, lojistik maliyetindeki artışlar ve nakliyede yaşanan darboğaz, bira fiyatlarına olumsuz yönde yansıdı. ‘Getraenke-News’ bülteninde yer alan habere göre, Krombacher ve Veltins’ten sonra Radeberger ve Bitburger bira grupları da fiyat artışı yapacaklarını duyurdu. Bira üreticileri, zammın ne kadar olacağı konusunda henüz bir açıklama yapmadı.
ENERJÄ° FÄ°YATLARI SABÄ°TLENDÄ°
Almanya’da hayat pahalılığı her alanda hissedilir derecede artarken, özellikle enerji giderlerinde daha çok hissediliyor. Federal hükümeti, doğal gaz, merkezi yakıt sistemlerinde ısıtma giderleri ve elektrik fiyatlarındaki artışı belirli bir süre için durdurma kararı aldı. Alınan karar uyarınca, Mart 2023’ten itibaren Nisan 2024’e kadar doğal gaz, elektrik ve merkezi ısıtma sistemlerindeki yakıtların birim fiyatlarında artış olmayacak. Zamları durdurma kararı geriye dönük Ocak 2023’ten itibaren geçerli olurken, geçen yılki enerji tüketimi dikkate alınarak enerji tüketiminin yüzde 80’lik bölümü için doğal gazın kilovat saat fiyatı 12, elektrikte de 40 Cent’e sabitlendi. Söz konusu yakıt giderlerinde geçen yılki tüketiminin yüzde 80’ini aşan bölüm içinse, enerji tedarikçilerinin belirlediği zamlar geçerli olacak.
YENÄ°LENEBÄ°LÄ°R ENERJÄ° KAYNAKLARI
Almanya’da 2 Şubat’ta yürürlüğe giren ve Almancadan ‘Karada Rüzgâr Yasası’ diye tercüme edilen yeni yasaya göre, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynakları ikiye katlanacak. Bu amaçla, rüzgâr türbini sayısının artırılacağı ve söz konusu rüzgâr santrallarının kurulumu için planlama ve izin sürecinin hızlandırılacağı bildiriliyor.
DEVAM EDECEK: 2023 YILINDA PARA PULLA İLGİLİ NELER DEĞİŞTİ?