"Mustafayı vur" kışkırtıcı değil

Güncelleme Tarihi:

Mustafayı vur kışkırtıcı değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2011 14:08

AVUSTURYA’DA aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) Türkleri hedef alan karikatürlü seçim broşürüyle ilgili savcılık soruşturması sonuçlandı.

Haberin Devamı

Savcılık, broşürün Türklere karşı kışkırtıcı unsur taşımadığı gerekçesiyle soruşturmayı kapattı. Aşırı sağcı FPÖ’nün 10 Ekim’de yapılan Viyana Eyalet seçimlerindeki karikatürlü broşürü yoğun tartışma ve tepkilere yol açmıştı. FPÖ’nün broşüründe 1683 Viyana Kuşatması’na gönderme yapılıyor ve FPÖ Başkanı Strache kurtarıcı rolünde karikatürize edilerek, bir Avusturyalı çocuğa “Mustafa’yı vurursan, sana bir sosis” talimatı veriyordu. Seçim broşüründe ayrıca karikatürlerle 1683 yılındaki Viyana kuşatması anlatılıyordu. Kuşatmada bir Osmanlı paşası Viyana’daki Stephan Kilisesi’ne dev bir minare dikmeyi planlıyor, FPÖ Başkanı Heinz Christian Strache’nin talimatı üzerine çocuk sapanla Mustafa’ya vuruyordu.

FPÖ Genel Sekreteri Herbert Kickl ise “Mustafa” ile genel olarak Türkleri değil, Viyana Kuşatması’nda Osmanlı ordularına komuta eden Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın kastedildiğini savunmuştu.

Karikatürde Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) Viyana seçimlerindeki liste başı adayı Michael Haeupl de gülümseyerek “Türklerin gelişi beni ilgilendirmez” diye karikatürize ediliyordu. Yeşiller Partisi liste başı adayı Maria Vassilakou, karikatürü “korkunç bir Türk düşmanlığı” olarak nitelemiş, kampanyanın çocukları başka çocuklara karşı kışkırttığı suçlamasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!