"Müslümanlara ayrımcılık yapılmamalı"

Güncelleme Tarihi:

Müslümanlara ayrımcılık yapılmamalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2011 11:32

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Nord bölge teşkilatının iftar programına Hamburg Eyaleti Başbakanı Olaf Scholz da katıldı.

Haberin Devamı

Mescid-i Aksa Camii’nde verilen iftara onur konuğu olarak katılan Scholz, İslam dininin Hamburg’un bir parçası olduğunu belirterek, "Müslümanlara ayrımcılık yapılmamalı, Almanya’da yaşayan diğer dinlere mensup vatandaşlar gibi aynı yasal haklara sahip olmalı" diye konuştu.

Scholz, Hamburg’da yaşayan diğer din gruplarına mensup insanlarla yapılmış olduğu gibi Müslümanlarla da kendilerine hukuki açıdan eşit haklar tanıyan bir devlet anlaşmasının imzalanması konusunda görüşmeleri sürdürdüklerini ve eylül ayının ortasında Müslüman temsilcilerle yeniden bir araya geleceklerini söyledi.

Almanya Cumuhurbaşkanı Christian Wulff’un İslam’ın, Almanya’nın bir parçası olduğu şeklindeki açıklamalarına katıldığını ifade eden Scholz, bunun en iyi örneğinin günlük yaşamdaki gerçeklikler olduğunu kaydetti. Scholz, "Toplumumuzda Müslüman ve Müslüman olmayanlar arasında yürütülen İslam tartışmalarını gereksiz görüyorum. Günlük yaşamda Müslümanlar ve Müslüman olmayan vatandaşlar, aralarında herhangi bir çatışma olmadan, gayet normal bir şekilde yaşamlarını sürdürmekteler. Hepimize bu kentte yer var" dedi.

Ramazan ayının dostlukları, kardeşlik duygusunu ve barışı daha da pekiştirdiğine inandığını ifade eden Scholz, "Müslümanları ve diğer dinlere mensup insanları bir köşeye sıkıştırıp, uyuma karşı direndiklerini, şiddete eğilimli olduklarını, radikal olduklarını söylemek çok yanlış ve saçma" şeklinde konuştu.

"BAŞARILI UYUMUN ANAHTARI EĞİTİMDİR"
Scholz, başarılı bir uyumun anahtarının eğitim olduğunu belirterek, Hamburg eyalet hükümeti olarak hiçbir genci diplomasız bırakmayacaklarını söyledi. Scholz, Almanya dışında alınan yabancı diplomaların bu ülkede tanınması sürecinin biran önce tamamlanması gerektiğini, gençlere yeni perspektifler sunulması konusunda herkese büyük sorumluluklar düştüğünü kaydetti. İftarda konuşan Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk de bu yıl ramazan ayının ana konusunun komşuluk olduğunu, Hamburg eyaletinin komşuluk, diyalog ve uyum alanlarında harcadığı çabaları desteklediklerini söyledi.

Almanya’daki Türk toplumunun 50 yıldan beri uyum ve barış içinde yaşadığına işaret eden Öztürk, Hamburg eyalet hükümetinin, Müslüman cemaatlerle devlet anlaşması imzalanması konusunda müzakereleri sürdürme kararından dolayı da Scholz’a teşekkür etti. DİTİB Nord bölge teşkilatı başkanı Zekeriya Altuğ, Ramazan ayında yardımlaşma ve dayanışma duygusunun yoğun olarak yaşandığını, bu nedenle açlığa karşı mücadele eden Afrika ülkelerinin halkları için düzenlenen bağış kampanyasına teşkilat olarak yaklaşık 100 bin euro bağış yaptıklarını belirtti.

Farklılıkların tanınması açısından iftarın önemine dikkat çeken Altuğ, "Türkler burada 50 yıldan beri yaşamakta. Bu sürede hep dostluk içinde yaşadık. Bu 50 yıl içinde dışlamalar, ayrımcılıklar yaşadık. Ama aynı zamanda komşularımızla, iş arkadaşlarımızla güzel dostluklara dair deneyimlerimiz de oldu. Hoşgörünün yanı sıra Müslümanlar olarak tanınmak ve kabul görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Schleswig-Holstein Eyaleti Kültür Sorumlusu Caroline Schwarz, dinlerarası diyaloğun pekiştirilmesi ve fikir alışverişi açısından iftar yemeklerinin önemine değinerek, karşılıklı ön yargıların ancak biraraya gelerek giderilebileceğine inandığını ifade etti. Schleswig-Holstein eyaletinde bu yıl düzenlenen müzik festivalinde Türkiye’nin konuk ülke olarak yer aldığını da hatırlatan Schwarz, Türk kültürünün ve sanatının, festival yoluyla daha iyi tanındığını söyledi. Schwarz, "Irkçılıkla mücadele konusunda herkese büyük sorumluluklar düşmektedir. Müslümanlar kendilerini bu toplumda güvende hissetmelidir. Uyum aynı zamanda fırsat eşitliği ve dinlerin eşitliği anlamına gelmektedir" dedi.

Katolik Kilisesi başpiskoposlarından Hans-Jochen Jasche de Müslümanların kimliklerini ve kültürlerini kaybetmeden yaşaması gerektiğini, hiç kimsenin kendi dininden ve inancından uzaklaştırılamayacağını söyledi. İftara Scholz’un yanı sıra Hamburg Başkonsolos Yardımcısı Canan Ünal, Hamburg Din Hizmetleri Ataşesi Ömer Yılmaz ve diğer bazı ataşeler, Hamburg Türk Toplumu (TGH) Başkanı Hüseyin Yılmaz, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis üyeleri Aydan Özoğuz ve Johannes Kahrs, SPD Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi Metin Hakverdi, Kuzey Almanya İslam Toplumu Başkanı Ramazan Uçar, İslam Şurası Başkanı Mustafa Yoldaş, politikacılar, iş adamları ve farklı dinlerin temsilcileri katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!